bourka

I Klatovsko sčítá škody po bouřkách a deštích

sobotni bourka

 

 

Kvůli sobotním bouřkám měli hasiči plné ruce práce. Zasahovali u 1013 událostí, což je třikrát více než denní průměr, který tvoří 293 zásahů. Nasazeno muselo být celkem 1374 jednotek. Nejnáročnější situace byla v Jihočeském, Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová byly některé jednotky v terénu celou noc a zásahy na mnoha místech stále trvají.

 

U Plzně musel být kvůli silným přívalovým dešťům uzavřen 89. kilometr dálnice D5 na Prahu, kde se vytvořila vodní laguna o výšce 1,2 metru.

 

Sobotní lijáky napáchaly velké škody i na Klatovsku. Voda zaplavovala domy, silnice, poničila i železniční trať. Hasiči před desátou hodinou večer stále zasahují a vzhledem k počasí čekají v noci další výjezdy. V sobotu odpoledne zasáhly Klatovsko silné bouřky, místy provázené krupobitím. Některé silnice byly zaplavené, profesionální a dobrovolní hasiči na mnoha místech čerpali či stále čerpají vodu.

 

„Zhruba od půl čtvrté jsme na Klatovsku vyjížděli asi dvacetkrát k čerpání vody. V současné době zasahujeme v Janovicích, Vacovech, Klatovech, Bezděkově, Běšinech, ve Frymburku děláme protipovodňová opatření,” uvedl už před 18. hodinou krajský řídící důstojník hasičů Štefan Livinka. Velké škody napáchala bouře na silnici mezi Strážovem a Běšiny, která musela být zcela uzavřena. Voda valící se z polí hned na několika místech strhla svah a odnesla ho až na silnici. Nejhorší situace byla v Lukavici, kde se na komunikace sesunuly tuny zeminy a kamení. Zasypaly i vjezd na dvůr domu pod svahem. Před desátou hodinou večer stále hasiči na několika místech okresu zasahovali.

 

„V současné době jsme ještě na hrázi rybníka ve Frymburku. Ten už nepřetéká, ale prosakuje tam hráz, a tak ho budou rybáři po dohodě s námi upouštět, aby voda klesla pod průsak. Vodu aktuálně čerpáme v Lubech u Klatov a v Běšinech. Ale vzhledem k počasí se zřejmě dají očekávat další výjezdy,” uvedl před půl desátou večer Livinka.

 

 

Škody na bavorské straně Šumavy monitoruje náš partnerský web  hogn.de      zde 

 

{gallery}susice/2016/06_cerven/bourky_sobota/{/gallery}

zdroj: red, novinky.cz, KD, M. Kilián, D. Kojan, foto: Pavel Kavale, krimiplzen.cz

 

{jcomments off}