marek

Předvolební zamyšlení

Předvolební zamyšlení

MUDr. Marka Matouška, tvůrce www.sumava.euambasadora Rekonstrukce státu:

 

Byly tomu právě 4 roky, co se ke mně postupně začali přidávat nadšenci zamilovaní do šumavského počasí, přírody i fotografie a historie a společně jsme zčeřili dlouho stojaté vody Vimperka pomocí moderního média – internetu.

Přestali jsme zaznamenávat počasí k sobě do notesu, fotit a psát jen pro své blízké a pokusili se o něco, co tu do té doby chybělo – www.vimperk.eu.

Velmi častou reakcí na www.vimperk.eu je, že jsme přinesli svěží vítr do informování veřejnosti o dění ve městě. Náš cíl ale byl, stále je a bude příroda, počasí a globálně sféra, kterou nazýváme „Šumava (eu) uzdravuje“.

 

Pravda je taková, že naše snažení mohlo mít místy lepší výsledky. Nalijme si čistého vína – začínali jsme jako naprostí amatéři a pokračujeme (i když s podstatně většími znalostmi) stále ve stylu HOBBY. Většina týmu má své, často od www.sumava.eu zcela odlišné, zaměstnání. Udělali jsme i hodně chyb, ale poučili jsme se a stejně jako každá zkušenost, i tyto chyby nás posunuly vpřed.

Udělali jsme, a s nasazením dále děláme, všechno pro to, aby čtenáři na našem webu našli všechno, co potřebují a co jim jinde chybí. Oceňují to svou čtenářskou přízní, které si velmi vážím.

  

Ale dostali jsme také pořádný ‘výprask’. Neustále „druzí“, neustále „náhodou“ opomíjení, nezvaní, ignorovaní. Hlavně kulturní oblastí radnice, nejvíce okolím MěKS. Proč? Závist? Schválnost? Pocit falešné moci? Vztek, že to umíme líp?

 

Vnímavý čtenář si jistě všiml, že na radničních webových stránkách a „jim spřízněných“ sociálních sítích nebyla za čtyři roky o existenci www.sumava.eu ani zmínka, zatímco možné i nemožné, zkrátka všechny jiné ostatní mediální projekty byly hojně propagovány a využívány.

 

Bohužel došlo i k takovým excesům, že z akcí pořádaných MěKS byli naši fotografové dokonce vyháněni, bráněno jim ve fotografování a prezentaci akcí za naše „státní“ peníze. Tahle zkušenost byla opravdu hodně hořká a byť i ta nás dokázala posunout o krok vpřed, dodnes nechápeme, proč k tomu došlo a proč je ‘naše’ kultura tak blokovaná. Naštěstí to byla jen malá oblast kulturních lidí a společenského života Vimperka a pro ostatní jsme my těmi prvními, kam se obracejí, kde hledali informace, kam je sami rádi poskytují … dokázali akceptovat to, že www.vimperk.eu je silným hráčem na mediálním poli a společně s nimi (děkujeme jim všem za vynikající spolupráci!) jsme si nastavili jasná pravidla hry. A hrajeme fair play dál. Postupně pochopili i někteří odpůrci, že spolupráce v tomhle případě opravdu není na překážku a naučili se „nebát“ se sebe, svou práci a snahu ukázat, nebáli se začít komunikovat prostřednictvím nás s veřejností – ať už jsou to lidé z jiných odborů radnice, ze soukromých firem, škol, podniků, zájmových nebo dobročinných organizací, nadšenci do čehokoliv mající své záliby a koníčky tak, jako my máme sumava.eu.

 

Ale i přes tuto „závoru“ , jsme vytrvalí a stále ochotně a zdarma propagujeme akce městské i soukromé, stále přinášíme TOP fotografie šumavské přírody, zachycujeme rozmary jejího úžasného počasí a věříme … a těšíme se, že po volbách nastane ten moment, kdy bude prolomena, otevřena a navždy zahozena i tahle bariéra.

 

 Zítra se bude po čtyřech letech opět volit. Do zastupitelstev obcí i do Senátu.

 

Sumava.eu je apolitická a v žádném případě nedává „bianco šek“ jakémukoliv jménu nebo uskupení. Co ale doporučí, je – vybírejte pečlivě a s rozvahou. Ano, teď to slyšíme všude kolem sebe, tak alespoň jednou za 4 roky opravdu tohle vezměme vážně do vlastních rukou. Vybírejme osobnosti, bez ohledu na to, ke komu jaká barva strany patří. Osobnosti s primárně čistým morálním kreditem. Podívejme se na to, jak se člověk, kterého bychom rádi viděli jako svého zastupitele, staví například k největšímu společenskému problému – ke korupci, manipulaci, ke klientelismu?

 

Velmi dobrý ukazatel přináší celorepublikové sdružení „Rekonstrukce státu“ s jeho VYSVĚDČENÍM.

Rekonstrukce státu mimo jiné oslovila všechny senátní kandidáty, aby vyjádřili svůj postoj k zásadním protikorupčním zákonům.

Z nich vyjádřili svou otevřenou podporu: Mario Vlček, Martin Gregora, Vítězslava Baborová a Robert Huneš. Kandidáti Václav Trojan a Miroslav Krejča vyslovili pochopení, ale podporu nepřipojili. Ostatní se nevyjádřili, nebo podporu přímo odmítli. (aktuální doplnění : v  21.25 potvrdil Václav Trojan otevřenou podporu )

 

Na závěr mám jedno přání pro nás pro všechny: ať máme po víkendových volbách, zvolené ty nejlepší osobnosti!

 

A ještě douška: Právě dnes přibyla do rodiny „šumaváckých“ webkamer další, s unikátním výhledem. Perfektní spolupráce členky týmu www.sumava.eu Andrey Staňkové a Zdeňka Svobody, vynikajícího kastelána hradu Kašperk, byla dnes ozdobena novým pohledem na šumavská údolíčka z jednoho z našich nejkrásnějších hradů. Právě taková trvalá kvalitní souhra je příkladem toho, jak se vzájemně podpořit, doplnit a umět dát ze sebe i ze Šumavy to NEJlepší… Děkuji a věřím, že i čtenáři a návštěvníci přivítají „nové dítko“ s radostí.

 

kasperk webcam