Máme hodně společného

Kvilda – Není tomu tak dávno, kdy prezident naší republiky Miloš Zeman prohlásil, že by odmítl ve své funkci setkání s tibetským důchovním vůdcem. Zeman to uvedl v debatě pořádané think-tankem Evropské hodnoty, která se věnovala převážně zahraniční politice. Kdyby byl však dalajlama velkým investorem schůzka by se uskutečnit mohla.S takovým prohlášením se opravdu nemohu ztotožnit. Dalajláma není ,,pouze“ duchovním vůdcem svého lidu, ale také představitel státu, kde jsou víc jak padesát let potlačována lidská práva. Pokud v České republice protestoval upálením Jan Palach, v Tibetu jsou to desítky místních obyvatel i v současné době.

 

Již v r. 821 podepsali vládnoucí představitelé Číny a Tibetu mírovou smlouvu ;

….,,vše na východě je zemí velké Číny a vše na západě je bez všech pochybností zemí velkého Tibetu. Od nynějška žádná strana nerozpoutá válku , ani nezmocní cizího území“ ….O rok později byla tato smlouva vytesána do kamenného sloupu, který byl vztyčen před čínským císařským palácem a chrámem Džókhang ve Lhase. Kamenný sloup doring s mírovým poselstvím, které zároveň pevně stanovilo hranice mezi oběma zeměmi stojí i dnes, i když je obezděn zdí. Nejen pro Tibeťany se však stává tichým symbolem ztracené svobody.

 

Dne 10. března 2014 si připomeneme 55. výročí krvavého potlačení tibetského povstání čínskou armádou. K tomuto nejvýznamnějšímu novodobému výročí tibetského národa proběhla v celém světě, i České republice, akce vyjadřující solidaritu se zemí, kde jsou více jak padesát let porušována lidská práva a kde je neustále násilně potlačována svoboda a touha po národní svébytnosti. Celosvětová kampaň ,, Vlajka pro Tibet “ vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a spolu s celoevropskými demonstracemi se stala jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí na podporu Tibetu. Radnice v České republice se k této akci připojují od roku 1996. V loňském roce to bylo v ČR již 468 radnic, obcí a městských částí.

 

Mezi nimi již od r. 2000 i obec Kvilda s tím, že vlajku vyvěsíme od pátku 7.března do úterý 11.března 2013. Ptáte se proč Kvilda? Vzpomeňte si na události roku 1948 nebo roku 1968 a odpověď naleznete mezi řádky. Není to ale jediná osmička v naší historii. Právě 8. března 2013 proběhla inaugurace našeho nového prezidenta.

 

Václav Vostradovský (STAN)

starosta obce Kvilda