‘Občany’ povede Juraj Thoma

Občany pro Budějovice povede další dva roky Juraj Thoma

Na volebním sněmu politického hnutí Občané pro Budějovice, který se konal v pondělí 16. prosince, byl ve funkci předsedy opět potvrzen primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Místopředsedou hnutí byl zvolen Ivo Moravec, lesní inženýr a radní města.

Sedmičlennou radu hnutí na funkční období 2014-2015 doplní pět radních: publicista Milan Brabec, podnikatel Václav Fál, ekonom a vysokoškolský učitel Martin Maršík, náměstkyně primátora Ivana Popelová a specialista financování Svazu měst a obcí ČR David Sláma. Kromě Martina Maršíka jsou všichni také městskými zastupiteli. Revizorem hnutí byl zvolen ekolog Jan Tůma (rovněž zastupitel) a rozhodcem podnikatelka Irena Horažďovská.

Shromáždění členů před volbou orgánů hnutí rozhodlo o změně stanov. Byla nově zavedena právě funkce místopředsedy a počet členů rady, jejíž součástí jsou automaticky předseda a místopředseda, byl snížen z devíti na sedm se zachováním usnášeníschopnosti při účasti pěti radních. Zároveň byly stanovy rozšířeny o možnost účasti členů Parlamentu ČR nominovaných do těchto funkcí hnutím na jednání rady s hlasem poradním (v tuto chvíli se konkrétně jedná o senátora Jiřího Šestáka, který je členem hnutí, a nezávislého poslance Františka Váchu, který byl do sněmovny nominován Občany pro Budějovice ve spolupráci s Starosty a nezávislými na kandidátce TOP 09).

Také jsme zavedli institut registrovaných příznivců, kteří nejsou přímo členy hnutí s odpovídajícími povinnostmi a právy, ale mohou se účastnit činnosti hnutí včetně shromáždění členů, kde mohou vystupovat a diskutovat, nikoli však hlasovat. Registrovaní příznivci mohou být také hnutím navrženi do zastupitelských sborů a jejich poradních orgánů. Rádi uvítáme každého, kdo se ztotožňuje s naším programem a postoji a chtěl by nám pomoci s jejich prosazováním. Nyní tak zájemcům nabízíme dvě možnosti, jak se do činnosti hnutí zapojit a je jen na nich, kterou z nich zvolí,“ poznamenal staronový předseda hnutí a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Změnu stanov musí ještě potvrdit ministerstvo vnitra, které politická hnutí a politické strany registruje.