Radši se budu učit, abych to nemusel dělat

Že leckdy hodiny suché teorie lépe nahradí jeden den praxe, o tom dospělí vědí své. Alespoň nahlédnout, tak trochu ochutnat, co ta praxe vlastně obnáší. I proto učitelé vimperské ZŠ Smetanova každoročně do výuky zařazují výlety, poznávací zájezdy a ‘vzdělávání’ v praxi. Podobně i v letošním školním roce, kdy jejich snahu o zatraktivnění učení v lavicích opět podpořil grant z Jihočeského kraje. Kam se žáci a pedagogové ze ‘Smetanky’ vydali nejdříve?

 

Mgr. Michal Kolafa: EXKURZE Z GRANTU JIHOČESKÉHO KRAJE

I v letošním školním roce se naší škole podařilo získat finanční prostředky z grantu Jihočeského kraje, určené na exkurze do provozoven, které se zabývají zpracováním odpadů. Žáci všech tříd druhého stupně tak měli možnost dozvědět se mnoho zajímavého z této problematiky a zároveň cestu využít i k dalším poznávacím aktivitám.

Žáci šestého a devátého ročníku navštívili skládku odpadů v Jindřichově Hradci, kde si vyslechli odborný výklad o skládkování komunálního odpadu a následné rekultivaci skládky. Dalším programem pak byla návštěva zámku v Jindřichově Hradci a Jindřichohradeckého muzea, kde jsou mimo jiné umístěny i Krýzovy jesličky – největší mechanický lidový betlém na světě. Na zpáteční cestě pak zbyl ještě čas na krátkou procházku po hrázi největšího rybníka v Čechách – Rožmberk.

 

{gallery}vimperk/2014/09_zari/exkurze/{/gallery}

 

Mgr. Jana Doležalová: Exkurze nejen v Černošíně

Ve čtvrtek 25. září se žáci sedmého a osmého ročníku vypravili na exkurzi do Černošína, na ekologickou skládku EKODEPON. Nejprve vyslechli velice zajímavou přednášku o ekologickém třídění odpadů, o důvodech proč třídit, o dalším využití odpadů. Také si provoz ekologické skládky prohlédli.

Další zastávkou byly Mariánské Lázně. Žáci si prošli kolonádu, ochutnali některé z pramenů a poslechli si „koncert“ zpívající fontány. Po prohlídce historického centra Mariánských Lázní se vypravili do parku Boheminium. Bylo krásné pozorovat žáky, jak obdivují modely historických staveb naší republiky na zmenšených modelech v poměru 1:25. Největší obdiv sklidila Stožecká kaple, Holašovice, Červená Lhota, Karlštejn, Lenorské rechle či českobudějovická Černá věž.

Ohlasy žáků – co se jim nejvíce líbilo:

Štěpánka Šípová – nejvíce se mi líbila tryskající fontána s muzikou ve tři hodiny;

Ríša Kropáček – nejvíce se mi líbily modely staveb v parku Boheminium, nejkrásnější byla miniatura krumlovské věže;

Terezka Muchová – nejvíce se mi líbila ochutnávka pramenů, Rudolfův pramen jsem, vzhledem k jeho projímacím účinkům, na exkurzi neochutnala;

Ondřej Rod – bavila mě cesta v autobuse, obzvláště tvorba selfie;

Denis Bartůšek – moc jsem si pochutnal na teplé lázeňské oříškové oplatce;

Martin Mucha – líbilo se nám video i exkurze v provozu na třídění odpadů. Viděli jsme, jak plasty, které vyhodíme do kontejneru, musí zaměstnanci na pásu roztřídit. Raději se budu učit, abych takovou práci nemusel dělat.