Úspěšná záchrana muže v bezvědomí

Osmapadesátiletého cyklistu postihl v sobotu 27. září během výletu na Černé hoře pravděpodobně epileptický záchvat, upadl do bezvědomí a musel být resuscitován.

 

Naštěstí jel ve skupině s rodinou a přáteli. Ti ihned požádali o pomoc dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, jeho pracovníci nato vyzvali k zásahu Horskou službu. „Ve čtvrt na tři jsem vyrazil na vrchol Černé hory a náš dispečer mi ještě cestou upřesnil stav pacienta. Podle hlášení jsme věděli, že muž je v bezvědomí a nedýchá a na místě jej resuscitují přátelé i příbuzní,“ popsal výjezd Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že po příjezdu se sám zapojil do pokusů obnovit životní funkce bezvědomého muže a koordinoval činnost ostatních s nasazením laického defibrilátoru. Kromě toho umožnil pacientovi dýchat pomocí kyslíkového vaku.

Po dvou minutách mi defibrilátor doporučil výboj a po něm pán začal spontánně dýchat. I přesto jsem ale sledoval jeho životní funkce až do příletu vrtulníku,“ uvedl Ondřej Zeman. Vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně dosedl přímo na místě ošetření. Pak si pacienta i s informacemi z přístrojů převzal lékař LZS a posádka cyklistu transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v krajském městě.

 

„Je důležité, aby cyklisté plánovali výlety s ohledem na vlastní zdravotní stav. Zvýšená námaha v horském terénu může přivodit někomu i s lehčím chronickým onemocněním závažné problémy,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že v těchto dnech využívá pěkného babího léta mnoho turistů a pohoří je i přes konec letní sezóny plné cyklistů i pěších.

 

(tzhsčr)