Bavorsko – přírodu nechte přírodě

Bavorský národní park vyhlášený v roce 1970 má za svojí éru v křesle teprve třetího ředitele. Je jím Franz Leibl. Na české straně se od roku 1991 vystřídalo ředitelů přibližně deset. Je více než zřejmé, že časté změny ve vedení nepřináší nic pozitivního. Každý ředitel má nastaveny jiné priority a může to vést místo k souznění s přírodou ke skrytému nebezpečí a obratům nesprávným směrem. Podle slov Franze Leibla, není možno za jednoho vedení uvádět národní park jako chráněné území a za druhého vedení z něj dělat rekreační středisko.

 

Spolupráce mezi Bavorským národním parkem a Národním parkem Šumavou se dá rozdělit na tři období.  V letech 2000 až 2010 se dá hodnotit jako velmi dobrá. Bylo realizováno mnoho projektů financovaných z Evropské unie. Od roku 2010 – 2013 spolupráce citelně ochladla. Bylo zde snahou odsunout myšlenku národního parku stranou. Byla zde sice podporována ochrana biotopů a druhů, ale také se intenzivně podporoval turismus.  Až po volbách v roce 2013 se znovu dobře rozbíhá a funguje správným směrem.  Národní park Bavorský les a Národní park Šumava tvoří největší lesní chráněné území ve střední Evropě.

 

Jak na naší straně, tak i na straně bavorské mají společný jeden problém – kůrovce. Ten v roce 1970 při velké kůrovcové vlně ovlivnil chod Národního parku v Bavorsku.  Zničil několik desítek tisíc hektarů smrkového lesa. I přesto je však důležité si uvědomit, že kůrovec  má v lese svojí přirozenou roli. Kůrovec nedělá les mrtvý, pouze ho omlazuje a přirozeným způsobem ho regeneruje.  To je jedna ze zkušeností pracovníků NP Bavorský les. Dnes je v místech, která kůrovec napadl před 20 lety, mladý les.

 

Po druhé světové válce byl  Šumavský masiv násilně rozdělen. Zvířata najednou nemohla migrovat kvůli pohraničním plotům.  Je zajímavé, že ani 25 let od pádu železné opony nepřekračuje jelení populace bývalou hranici, ačkoliv již dávno jim nebrání žádné fyzické překážky. Zároveň je v současné době snaha vrátit některá zvířata zpět do svých domovů. Ať už jsou to vlci, medvědi, či rys. Vlci by na území bavorského a šumavského národního parku žádné větší problémy způsobovat neměli. Rys je problematickým tématem myslivců. Ti jej považují za predátora vůči vysoké zvěři. Například v  Bavorsku panuje vůči vlkům téměř nulová tolerance. Návrat medvědů je z hlediska nebezpečí tématem k zamyšlení.

 

Atrakcí národního parku v Bavorsku jsou určitě pastviny Schachten , slatě a oblast kolem Luzného.  Zde se rozvíjí divoká příroda, podobná pralesu. Vytvářet pralesy pro další generace je jedním z cílů parku v Bavorsku.

 

Národní park Bavorský les jde již více než 40 let cestou „přírodu nechat přírodě“.  Je čistě jen na české straně, jakou cestou se vydají oni. Spolupráce je však velkým přáním obou zmíněných stran. 

 

 

 

(lidovky,ld)