Tradiční výstup k Juránkově chatě

Nedaleko vrcholu Svarohu (1333 m) a jezerní stěny Černého jezera u hranice s Německem kdysi stávala tzv. Juránkova chata. Někdejší slávu této oblíbené chaty zde dnes však připomínají pouze ruiny a pamětní informační tabule.

Chata sloužila k odpočinku lyžařů a turistů. Ležela v nadmořské výšce 1330 m a byla tak nevýše položeným „hotelem“ v zemi. Byla přístupná po tzv. Arnově stezce vedoucí od hory Špičák nad jezerní stěnu Černého jezera a nacházela se na důležité křižovatce turistických tras. V okolí se na svahu dokonce konaly lyžařské závody – 1. velká sjezdová cena Šumavy (1935). Tato celá oblast je dnes chráněna, a je tak pro turisty uzavřena.

Historie chaty ale nebyla vždy růžová a chata prošla několika obnovami. Historie se datuje od roku 1922, kdy byla postavena dřevěná chata. Tu nechal postavit průkopník šumavského lyžování Arna Juránek, který se angažoval v čele plzeňského Ski klubu. Po něm byla také pojmenována. V přízemí této chaty byla místnost o rozměrech 4 x 5 m a v podkroví se nacházely palandy pro 10 osob. Chata zde vydržela však jen 9 let.

22. prosince 1931 celá shořela.

 

Díky lásce turistů a členů Ski klubu Norberta Langa a projektanta a stavitele chaty ing. O. Prokopa byla nová chata otevřena jen 10 měsíců od vyhoření 28. října 1932. Tentokrát to byla důmyslně postavená třípatrová dřevěná budova se zděným základem. Přízemí sloužilo jako úschovna lyží, kuchyně a byla zde také ústřední horkovzdušná pec. V 1. patře byla velká restaurační místnost. Ve 2. patře byla noclehárna se 40 lůžky a poslední patro sloužilo jako zázemí pro nájemce chaty. Schodiště bylo vnější a umístěné v zadní části chaty. Chata však byla za 2. světové války používána německou armádou a v roce 1945 byla vyhozena do povětří. Stála tedy jen 13 let.

Norbert Lang to však nevzdal a jeho zásluhou byla po válce postavena již třetí chata. Byla otevřena 23. prosince 1945. Projektantem byl opět ing. Prokop a Dr. Neckář. Tentokrát to byla jen nízká patrová budova. Chata ale neměla štěstí ani potřetí. Za necelé tři roky byla nástupem komunismu celá oblast na několik desítek let uzavřena a chata byla využívána jednotkou Pohraniční stráže a postupem času chátrala. (zdroj: zajimavosti.vyhledy.net)

 

 

Pamětníci a příznivci pořádají každoroční výstupy na místo kdysi slavné útulny, nejinak tomu bude i letos. Cesta, kde kdysi vedla Arnova stezka, vede skrz Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero. K chatě vede ale i několik dalších cest z české strany, které NPR Černé a Čertovo jezero neprochází. Jedna z cest vede například od rozcestí na Statečku a na tuto cestu se napojuje další cesta vedoucí od asfaltky mezi Černým jezerem a Bílou strží.

 

Výstup na Juránkovu chatu se koná v sobotu 20. září 2014. Společný odchod je v 9.3O h od BENZINY v Železné Rudě. Ceremoniál a odhalení pamětní desky Arno Juránkovi proběhne kolem 11. hodiny. Cestou zpět je možno navštíviti rozhlednu na Špičáku a sjet lanovkou do dolní stanice. Srdečně zve Spolek Otevřená Šumava.

 

-red, ek-