Křesťanský folk a rock v Kašperských Horách

Poslechnout si rockový koncert přímo v kostele mohou v závěru týdne lidé v Kašperských Horách na Šumavě. Chrám svaté Markéty na náměstí hostí multižánrový festival folkové, rockové a další soudobé křesťanské hudby Mount Kašperk. Přehlídka začíná v pátek večer a pokračuje v sobotu celodenním hudebním maratonem, při kterém vystoupí jak sóloví muzikanti, tak regionální kapely.

 

Festival Mount Kašperk se koná potřetí. Jeho vznik inicioval předloni místní kněz Tomas van Zavrel.  „Nepřišel jsem tehdy ale s ničím novým. Jen jsem chtěl navázat na přerušenou desetiletou tradici hudebních křesťanských festivalů, kterou v Kašperských Horách založil můj předchůdce kněz a hudebník Vavřinec Skýpala,“ vysvětluje páter Tomas van Zavrel.

 

Dvoudenní hudební přehlídku v kostele svaté Markéty zahájí v pátek od 19 hodin trojkoncert zpěvačky a skladatelky Evy Henychové, rockového hudebníka a zpěváka Romana Dragouna a skupiny Citová záležitost, která se se svými baladickými texty v rockovém podání řadí ke stylu „garage praise“.

citová záležitost - mount kašperk 2012

 

V sobotu 5. července pokračuje festival Mount Kašperk opět v kostele svaté Markéty od 12:30 hodin, a to přehlídkou regionálních křesťanských kapel. Přestaví se např. 6 strun z Hartmanic, Křesťanské sbory z Vimperka, NO-E-MI z Vlachova Březí, Miriam ze Zdíkova nebo domácí kašperskohorský Druhý pokus. Sobotní program vyvrcholí opět trojkoncertem od 19 hodin. Zazpívá a zahraje písničkář a skladatel Petr Minář, folkové, bluesové nebo gospelové skladby přednese dvoučlenná formace T´n´T a na závěr vystoupí populární klatovský soubor Zebedeus.

 zebedeus - mount kašperk 2012

Vstupné na sobotní přehlídku regionálních kapel je dobrovolné. Vstupenka na páteční nebo sobotní večerní koncert bude na místě stát vždy 150 korun. V předprodeji v síti Ticketpro je možné vstupenky koupit za 100 korun.

 

Festival nabídne i alternativní večerní program v kostele svatého Mořice na Mouřenci u Annína. V sobotu od 21 hodin zde P. Tomas van Zavrel bude sloužit mši při svíčkách. Definitivní tečkou za festivalem Mount Kašperk bude následná noční adorace. Ta začíná na Mouřenci ve 22 hodin a doprovodí ji na kytaru a klávesy písničkář Petr Minář.

Mount Kašperk 2014 - program   

(tz)