Prezident dnes bude jednat o parku s ministrem Brabcem

jiri manek3
Odvolání ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka přineslo očekávané protesty. Jedním z prvních bude demonstrace v Horní Plané, kterou svolal senátor Jan Veleba na 8. května. O situaci na Šumavě chce s ministrem životního prostředí mluvit prezident.

 

Řešení situace v Národním parku Šumava má být ve prospěch šumavských obcí, přeje si prezident Miloš Zeman. V úterý bude o národním parku jednat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Na včerejší tiskové konferenci to novinářům řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident se podle něj bude zajímat i o důvody odvolání dosavadního ředitele šumavského parku Jiřího Mánka. Brabec se ale ohradil proti tomu, že by si jej prezident pozval “na kobereček”. Schůzku se Zemanem prý inicioval sám před týdnem kvůli několika tématům resortu.

 

Zeman se o dění na Šumavě zajímá delší dobu. Ještě jako bývalý premiér například v roce 2009 poukázal na to, že kůrovcová kalamita napáchala na Šumavě rozsáhlé škody. Nezasahování proti kůrovci pak označil za zločin. Zeman v té době také poslal otevřený dopis tehdejšímu ministrovi životního prostředí Ladislavu Mikovi, v němž konstatoval, že nejkrásnější místa Šumavy jsou kůrovcem zničena a park míří ke katastrofě.

 

“Chtěl bych zdůraznit, že pan prezident má zájem na tom, aby řešení situace v Národním parku Šumava bylo především v zájmu obyvatel šumavských obcí,” řekl Ovčáček. Brabec minulý týden odvolal šéfa parku Mánka. Jeho krok sklidil kladný ohlas ekologů a vědců, naopak starostové šumavských obcí ho kritizují.

“Zdůrazňuji, že pan prezident mne kvůli tomu nepozval. K panu prezidentovi jsem se objednal před týdnem. Chtěl jsem s ním řešit toto, EIA a nové věci, které se tady dějí,” řekl ČTK Brabec. Rád mu situaci na Šumavě i důvody, proč mění vedení parku, vysvětlí. Mluvit spolu mají například i o odpadové legislativě a využití evropských fondů. “Ale určitě to nebude jen o Šumavě, i když předpokládám, že s ní začneme,” dodal.

 

Ministr životního prostředí měl rozdílný názor na směřování parku. Už minulý týden také uvedl, že se mu nelíbily některé Mánkovy kroky, které v čele chráněné oblasti učinil. Brabce kritizuje i senátor a čestný prezident Agrární komory Jan Veleba, který má k Zemanovi blízko. Je předsedou Strany práv občanů, jež je s hlavou státu spřízněna. Podle Veleby bude mít odvolání Mánka pro Šumavu a její obyvatele vysoce negativní dopad.

 

Brabec se podle Veleby Mánkovým odvoláním postavil proti řešení nezaměstnanosti v obcích na Šumavě. Veleba proto na 8. května svolal do Horní Plané na Šumavě veřejné setkání, na které pozval i Zemana. Podle informací ČTK bude Zeman ale ve sváteční den, jmenovat nové generály a zúčastní se také slavnostního aktu k připomenutí konce druhé světové války na pražském Vítkově.

 

Odvolání Jiřího Mánka kritizují i publicista Zdeněk Roučka, Blanka Milfaitová, která má v Srní Slunečnou kavárnu a vaří marmelády, co vítězí na světových soutěžích, nebo známý turista Emil Kintzl.

 

“Pan ministr by měl to své rychlé rozhodnutí změnit a Jiřího Mánka stejně rychle do jeho funkce vrátit. V Národním divadle to šlo, tak proč ne na Šumavě,” ptá se osmdesátiletý Emil Kintzl, který loni vyznačil turistickou trasu Luzenským údolím k Modrému sloupu, ale pár dní před jejím otevřením soud rozhodl, že tam lidé nesmějí.

 

Blanka Milfaitová napsala, že když Jiří Mánek přišel s projektem Partner Národního parku Šumava, neváhala a tuto čestnou roli přijala.

“Manažerům projektu Partner NPŠ, jehož jsem byla hrdou členkou, partnerkou, jsem oznámila, že pozastavuji toto partnerství s předzvěstí jeho zrušení. Nehodlám být, jakožto podnikatel a občan, podporovatelem organizace (a jejího dozorujícího orgánu), která likviduje ty, kteří pro ni dýchají,” prohlásila Milfaitová.

 

“Odvolání Jiřího Mánka z funkce ředitele NP Šumava mě šokovalo. Park se pod jeho vedením konečně začal tvářit pozitivně a začal hlavně dělat něco pro turisty a návštěvníky, tedy to, aby veřejnost tuto dosud problematickou instituci vnímala konečně pozitivně,” konstatoval publicista Zdeněk Roučka, který je autorem řady knih o Šumavě (jeho prohlášení adresované ministrovi Brabcovi si přečtěte > ZDE <).

 

Hnutí DUHA naopak odvolání ředitele vítá. Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů z Hnutí DUHA, řekl:

K odvolání Jiřího Mánka:

“Odvolání Jiřího Mánka (dříve člena Jihočeské rady ODS) je správným krokem. Vypadá to, že ministr Brabec udělal tečku nad vládou kmotrů ODS na Šumavě. Ale není tomu tak docela. Senátor Tomáš Jirsa z Hluboké nad Vltavou se ještě snaží prosadit senátní návrh zákona, kterým by národní park prakticky zrušil ve prospěch developerů, spekulantů s pozemky a těžařských firem.”

“Jiří Mánek ve svých funkcích opakovaně porušoval zákony. Ještě jako náměstek ředitele Stráského navrhl a prosadil kácení v nejcennějších částech národního parku – v oblasti Ptačího potoka v Modravských slatích, v pralese na Smrčině a dalších místech. Protizákonné kácení potvrdila pokutou Česká inspekce životního prostředí, ombudsman, ministerstvo a nakonec i soud. Rovněž pokračoval v protizákonném používání jedovatých chemických postřiků – i zde musel zasahovat soud. Prosazoval zmenšení oblastí ponechaných přírodě i kontroverzní stavební projekty v šumavské divočině. Státní peníze přeléval prostřednictvím zbytečných zakázek do kapsy firem spojených s jihočeským kmotrem Pavlem Dlouhým z Hluboké.”

“Budeme ale nadále bedlivě sledovat, jestli nový ředitel vykonává svou funkci v souladu s posláním národního parku – tedy především chrání světové unikátní, divokou šumavskou přírodu.”

 

-zdroj: ctk, idnes, red-