Vrtulník letěl pro těžce zraněnou cyklistku

Šestatřicetiletá cyklistka se dnes dopoledne těžce zranila u Borových Lad, když při sjezdu na asfaltové cestě zřejmě přecenila síly a schopnosti a spadla z kola na tvrdý povrch.

 

Horská služba obdržela výzvu od českobudějovické Zdravotnické záchranné služby krátce po půl jedenácté. „Vyrazili jsme k pacientce ve dvou a na místě zjistili, že po pádu upadla do bezvědomí, pak se částečně probrala a při našem příjezdu nastalo bezvědomí znovu. Vzhledem k tomu a k dalším příznakům a poraněním jsme proto požádali o pomoc i lékaře Rychlé lékařské pomoci z Vimperku,“ uvedl k nehodě Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Záchranáři pak zahájili ošetření zraněné ženy, nasadili jí krční límec, umístili do vakuové matrace a ošetřili tržnou ránu na ruce a četné oděrky. Když dorazil lékař, doporučil vzhledem k podezření na poranění mozku okamžitý transport vrtulníkem do nemocnice v Českých Budějovicích. Posádka Letecké záchranné služby pak pacientku naložila na louce vedle místa nehody a transportovala jí k dalšímu ošetření.

 

„Během posledních deseti dní je to už třetí případ těžce zraněného cyklisty na Šumavě. Důrazně proto všem milovníkům kol doporučuji dbát Desatera rad horského cyklisty, které jsme před dvěma lety vypracovali,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že především používání ochranné přilby je v horském terénu naprostou nutností. „Žena z dnešního dopoledne přilbu sice měla, ale je lehké si představit, jak by asi při součtu jejích zranění dopadla bez ní,“ dodal Michal Janďura.

 

tzhsčr