NP Šumava ve finále soutěže

Správa NP a CHKO Šumava inovovala a získává za to významná národní ocenění

 

 

              parksoutez 6 parksoutez 7 parksoutez 8 parksoutez 9 parksoutez 10

 

 

Správa šumavského parku se dostala do finále prestižní soutěže Česká inovace, která vedle státních institucí oceňuje hlavně šikovné vědce, vynálezce a manažery. Porotcům se líbila myšlenka Park restaurantu, projekt Partner, Návrat koní na Šumavu, fungující e-shop, ale také rodinný tahák v podobě plyšákové turistiky.

 

Nový přístup Správy Národního parku Šumava ke svěřenému území i k turistům, kteří na Šumavu dorazí, patří mezi nejlepší inovace loňského roku. A už jsou na to důkazy! Správa Národního parku postoupila do finále sledované, celorepublikové soutěže Česká inovace, která oceňuje a pomáhá jak začínajícím vynálezcům a šikovným vědcům, ale také inovativním firmám a institucím, včetně institucí veřejné správy.

 

 

Mezi projekty Správy šumavského parku zaměřené na zlepšení zázemí pro turisty, porotci soutěže Česká inovace ocenili projekt Park restaurantu na Březníku u Modravy. Dále pak projekt Partner národního parku bilo se také zavedení nového e-shopu, systém terénních fotopointů, kde se mohou turisté fotit na těch nejkrásnějších místech na Šumavě a sdílet fotky na facebooku, postavení nových vyhlídek, lávky přes řeky, přístřešky pro turisty a vylepšená nabídka pro cesty do divočiny s průvodcem. Ty nejlepší známky také získal projekt Návrat chladnokrevných koní na Šumavu, kdy koně nejenom šetrně přibližují dřevo z lesa, ale kočí také pracují s veřejností. Zabodoval také nový a jednotný informační systém na území Národního parku Šumava, začátek budování infrastruktury a dalších služeb pro zdravotně postižené. A v neposlední řadě také tahák pro rodiny s dětmi v podobě tzv. plyšákové turistiky.

 

 

         parksoutez 2  parksoutez 3

         parksoutez 1                         parksoutez 5

parksoutez 12

Náš přístup je založený na znalosti místního prostředí, ale také poptávky turistů, kteří se na Šumavu rádi vracejí. Inspirujeme se i přístupy zahraničních národních parků. Při realizaci projektů se snažíme maximálně využít dotací všech druhů,“  vysvětluje Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele.

 

Přístup Správy NP a CHKO Šumava velmi pozitivně hodnotí i hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. „Národní park Šumava si za poslední dva roky připsal dva významné úspěchy. Úspěšně se daří zvládat doznívající kůrovcovou kalamitu a všeobecně negativním kůrovcovým tématem se tak konečně přestala intenzivně zabývat média. Podařilo se i zefektivnit a finančně stabilizovat fungování Správy NP a CHKO Šumava. Zároveň vnímám, že dnes na Šumavě mezi Správou NP a CHKO Šumava a obecními a krajskými samosprávami panuje jednota v představách o dalším směrování národního parku. Národní park konečně Šumavu představuje v pozitivním a atraktivním světle, začal daleko lépe pečovat o návštěvníky, které na Šumavě vítá a připravuje pro ně různé atrakce, které jsou přitom v souladu s ochranou přírody a sklízí za to první ocenění,“ uvádí Václav Šlajs.

 

parksoutez 13

 

 

Plzeňský kraj se do spolupráce s Národním parkem Šumava rád zapojuje. „Společně se Správou šumavského parku chystáme v našem Plzeňském domě v Bruselu malé informační středisko, které bude věnováno právě přírodě Národního parku Šumava. Zastupitelstvo Plzeňského kraje si je vědomo toho, že pro pokračování tohoto pozitivního trendu je nezbytné, aby se situace dlouhodobě stabilizovala a byly jasně definovány cíle ochrany přírody v NP Šumava a poslání národního parku, které zohlední i kulturně historický vývoj tohoto území. Za tímto účelem přijalo Zastupitelstvo Plzeňského kraje usnesení, kterým apeluje na vznik vyváženého návrhu zákona, který bude kompromisem všech dotčených zájmů a ukončí tím léta nekončící diskuze,“ doplňuje hejtman plzeňského kraje.

 

Do projektu Česká inovace se hlásí stovky šikovných lidí se zajímavými nápady, zaběhnuté a úspěšné firmy, výzkumné laboratoře, ale také úřady či státní instituce. Jednou z nich byla letos i Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. A hned při své první účasti se Správa našeho největšího národního parku dostala se svou novou strategií, vstřícnou k lidem i k přírodě, do finále soutěže v kategorii Veřejná správa.

 

V loňském roce tu získal cenu Česká inovace vedle dalších tým, který vyvíjí lékařský materiál, jenž usnadní lékařům operace pacientů s nemocným jícnem, šikulové, kteří vyrobili chytrou sprchu. Ta majiteli ušetří úvodního ledového startu a navíc ušetří vodu. Ocenění v kategorii inovace ve veřejné správě loni získal projekt Amavet na podporu zájmu žáků o vědecké obory.

 

-tz-