holiday

Šumava poprvé samostatně

 

holiday

 

Šumava a její obce se na veletrzích cestovního ruchu vždy prezentovaly v rámci kraje. Letos poprvé byla pro Šumavu vytvořena samostatná expozice, která měla u návštěvníků veletrhu velký ohlas. O Šumavu je z hlediska cestovního ruchu trvale velký zájem, návštěvníci ale vyžadují stále vyšší standardy služeb a naplňování moderních trendů aktivního trávení volného času. Poptávány jsou nejen přírodní krásy a zajímavosti, historická místa, památky a tradiční aktivity, ale se stále větší důraz je kladen na možnosti pro rodinu, adrenalinové zážitky a komfortnější služby.

 

Sušice se na veletrhu Holiday World v Praze rovněž prezentovala a měla tam svého zástupce. Ing. Olga Melkusová, referentka cestovního ruchu, o účasti města říká:

„Holiday World je prestižní a tradiční akcí svého druhu a nejvýznamnější přehlídkou českých regionů, národních turistických centrál, cestovních kanceláří a dalších služeb turistického průmyslu. Veletrh navštívilo okolo 31 000 návštěvníků. Sušice se veletrhu účastnila společně s obcemi Borová Lada, Čachrov, Dlouhá Ves, Horská Kvilda, Kašperské Hory, Kvilda, Modrava, Nová Pec, Prášily, Rejštejn, Stožec a Železná Ruda. Všechny vystavovaly ve společném stánku, označeném společným logem „Šumava“. Jednalo se o historicky první samostatný stánek Šumavy na veletrhu. Kromě poskytování informací a propagačních materiálů v „našem“ stánku probíhala i vědomostní soutěž, která byla návštěvníky příznivě přijata. Mnozí si chtěli otestovat své vědomosti o Šumavě. Ve slosování pak vyhráli třeba přenocování v Zámku Hrádek, splutí Otavy s vybavením z půjčovny Otavatour, prohlídku hradu Kašperk, a další ceny spojené převážně se Šumavou, ze kterých měli upřímnou radost.“

 

O co se nejvíce návštěvníci stánku „Šumava“ zajímali?

„Kromě obvyklých informací o novinkách, trasách a místech jsme nejvíce odpovídali na možnosti ohledně cyklistických a turistických tras – kde je co nového, která místa jsou nově zpřístupněna. Velký zájem byl o nové i stávající možnosti ubytování, hodně z nich se jen přišlo zeptat na to, co je na Šumavě nového a zavzpomínat na šumavská místa, kde v minulosti strávili část svého života. Opět se potvrdilo, jako už v předchozích letech, že oblast Šumavy je turisty stále velmi vyhledávanou destinací a rozhodně má v cestovním ruchu významný rozvojový potenciál do budoucna.“

 

Kromě Olgy Melkusové měl náš region v informačním stánku i další zástupce: na čtyřdenním maratonu poskytování informací, rad a propagace se podíleli také Martina Karlová (Modrava), Filip Petlička a František Ficek (K. Hory). Zvláště pánská část osazenstva infostánku prý svým humorem, příjemným vystupováním a pozitivním přístupem přilákala „k Šumavě“ mnoho zvídavých návštěvníků.

A protože byl regionální infostánek Šumavy velmi  frekventovaný a úspěšný, už nyní  je jasné (a schválené), že se v příštím roce – ve stejném složení obcí, které se na prezentaci podílely – návštěvníci se ‘Šumavou’ na mezinárodním veletrhu potkají znovu.

 

-as-