Fanklub

 

Fanklub

 

 

      Nestává se to často, aby začínající politik na malém městě měl již svůj vlastní fanklub, ale mě se to podařilo. K neúnavným komentátorkám mých článků o politickém dění ve Vimperku, patří zejména Adéla Jiříková, Hana Košnarová, Markéta Pluscenkova a Klára Roblová. Děkuji za Vaše věcné připomínky.

 

      Chtěl bych se věnovat postřehu Hany Košnarové, která si všimla mého outfitu, ve kterém jsem skládal slib zastupitele města Vimperk. On totiž má pro mne hlubší přesah, než je zprvu patrné. Mám za sebou dlouhý život, kde jsem musel a popravdě někdy i chtěl nosit minimálně sako. Uznávám status funkce zastupitelstva pro město jako takového, ale nikoliv lidi, kteří se cpou do jeho čela. Už z prvního jednání bylo zřejmé, že funkce starostky a místostarosty se budou muset kupovat místy v Radě města, výborech, dozorčích radách a komisích. Nikdy jsem nehrál a ani nebudu hrát hru na demokracii, kdy z pod nánosu špíny vykukují dobře oblečení panáčci, kteří hrají divadélko pro přihlížející veřejnost, tu zdráhavým čtením poděkování zastupitelům a rodině, či dokonce vlastním dojímáním. V této souvislosti bych si dovolil doplnil citát pana Wericha: „Šaty, dělají člověka – a já doplňuji z vlastní letité zkušenosti – , ale nikoliv charakter.“

 

      Jsem v politice nový, čistý a nikým neovlivněný, toto je můj vzkaz, skrz mou bílou košili. Nejdu s davem a budu se vždy řídit vlastním srdcem a rozumem. V tomto smyslu jsem postavil i volební program politického hnutí JIHOČEŠI 2012, za kterým si i nadále stojím, který je smysluplný, reálný a svým přesahem nabízel pomocnou ruku potřebným spoluobčanům. Neslibovali jsme všechno všem, nereálné projekty a sliby z říše snů, jejichž realizace přesahuje částku 600 milionů korun z rozpočtu města.

 

      Do komunální politiky jsem vstoupil s vnitřním nastavením na „Služba jiným“ a nikoliv „Služba sobě“, což je právě případ současného vimperského vedení města, kdy paní starostka vnímá toto čtyřleté období jako dobu, která ji chybí k odchodu do starobního důchodu a pak Kuncl se skutečně nemá ani kam vrátit do práce.

 

      Další neméně důležitý postřeh byl zaznamenán ve webových novinách „Za krásnější Vimperk“, které konstatují: „Vimperským Jihočechům 2012 a Šárce Janáskové asi musí ležet Bohumil Petrášek hluboko v žaludku, když ani nezatleskali poté, co mu starostka v závěru ustanovujícího jednání nového zastupitelstva poděkovala za jeho dvacetileté působení v samosprávě města.“

 

PETRasek

       Nemohu a nebudu mluvit za zbylé jmenované, ale pro mne osobně je p. Petrášek důvodem toho, proč naše město je ve stavu, v jakém je. Připomenu přes 100 nerealizovaných, ale dobře zaplacených projektů a studií. Prapodivně nevýhodné prodeje a nákupy nemovitostí. Předražené realizované projekty. Uvedu jeden případ za všechny, a to vimperský areál vodních sportů. Kdo si dnes ještě vzpomene, že hlavním koordinátorem a propagátorem tohoto projektu byl p. Petrášek. Já osobně si už jen vzpomínám na jednání zastupitelstva, kdy pan Petrášek nekonečně navrhoval další a další rozšíření a s tím spojené prodražení tohoto projektu. Tu o venkovní bazén, tu o tobogán, tu o wellness, tu o šatny sportovcům z okolních sportovišť a pak třeba i o parkoviště pro autobusy. Z reálného projektu za 80 miliónů korun vytvořil veleprojekt za 145 miliónů korun. Ale i na toto monstrum vodních sportů JIHOČEŠI 2012 dokázali sehnat peníze. Nakonec staronovému vedení města nezbylo než realizaci Areálu vodních sportů z moci úřední zakázat. Jsem přesvědčen, že tento projekt se neměl nikdy realizovat, jen se měly vyinkasovat peníze za hodně nafouknutý projekt. Proto jsem netleskal dvacetiletému působení p. Petráška v samosprávě našeho města.

 

       Ovšem přítomnosti pana Petráška si budu moc užívat mírou vrchovatou, kdy paní starostka ho navrhla, a to i přes odpor většiny členů ho prosadila, do Kontrolního výboru. Vnímám to, že p. Petrášek bude takový náš kontrolor práce Kontrolního výboru, taková Krakonošova sojka ve službách paní starostky.

 

      Závěrem zdravím svůj fanklub a těším se na jeho reakce.

 

Ing. Milan Pešek
zastupitel města 

 

 


{jcomments off}