peseknove

Po volbách

 

Po volbách

 

 

      Tak je to déle než týden, co jsme zvolili nové vimperské zastupitelstvo, a já si dovolím shrnout povolební vyjednávání.

 

      Už den po volbách, tj. v neděli 25.9.2022, prohlásila staro-nová starostka, že má již jasno a představila novou koalici skládající se ze STAN (Martanová, Samek T., Blashko, Hudeček a Formánek), Vimperáci 2018zastupitelstvo (Kuncl, Sýs a Malík), Nevihnutí (Hanžl) a trošku nerozhodnutá ODS (Rückerová), to podle toho, jak ji bude dirigovat nezvolený Paštika. Tedy suma sumárum 9+1, což stačí na ovládnutí radnice.

 

      Během minulého týdne si zvala pí. Martanová ostatní kandidující strany, hnutí a uskupení. Přestože naše hnutí Jihočeši 2012 skončilo ve volbách na druhém místě, tak jsme byli na audienci pozváni úplně naposled. To již bylo znamení, jak bude s námi a našimi názory v příštích letech nakládáno.

 

      Asi hodinu jsme probírali naše volební programy a neznalý situace (jako např. p. Formánek) mohl nabýt dojmu, že se sešli lidé, kteří mají zájem na rozvoji města bez vedlejších úmyslů. Z tohoto omylu byl společně s naším hnutím vyveden v okamžiku, kdy jsme nadnesli otázku společného rozhodování a dohledem nad městem a městskými společnostmi.

 

      Bylo nám důrazně vysvětleno, že jsme lidé, kteří nemají důvěru současného vedení, a tudíž nemůžeme sedět v Radě města, a to ani jeden člen, který by neměl na většinové rozhodování Rady žádný vliv.

 

      S touto variantou jsme jaksi počítali, ale udivilo nás, že pí. Martanová společně s p. Samkem nám odmítli předsednictví v kontrolním výboru, což je nepsané pravidlo, že tento výbor obsazuje nejsilnější opoziční strana. Zároveň nám bylo sděleno, že tento výbor povede Mgr. Pavel Reichart (SPD) a pak jsme se dozvěděli, což byla třešnička na dortu, že finanční výbor povede p. Hanžl.

 

     Je to stará a vyzkoušená taktika koalice kdy nechce, aby jí někdo koukal pod prsty, tak do těchto důležitých výborů zvolí úplného nováčka v případě kontrolního výboru a neschopného kejvače v případě finančního výboru, který se osvědčil v minulém volebním období v kontrolním výboru, kdy za čtyři roky pronesl na zasedání zastupitelstva dvě nedokončené věty a nepřinesl ani jeden poznatek z kontrolního výboru a věřte, že bylo co řešit.

 

      S tímto článkem jsem čekal do večerních hodin včerejšího úterního dne, kdy nám na konec schůzky pí. Martanová slíbila, že nám nejpozději do úterý 04.10. sdělí, jak se rozhodli s obsazováním výborů, komisí a dozorčích rad. A protože se neozvala, jaký div, tak nám dala jasně najevo, jak s námi v příštích čtyřech letech počítá.

 

      Přišli jsme na jednání v míru, s návrhem na širokou spolupráci, v podstatě jsme přišli zakopat válečnou sekyru, bohužel jsme byli odmítnuti. Nezbývá nám, než vytvořit pevnou opozici a tvrdě vyžadovat plnění všech volebních slibů, které koalice naslibovala. Podobně na jednáních s pí Martanovou dopadly i ostatní strany jako např. KDU + vimperská veřejnost a Město lidem, se kterými zvažujeme v nadcházejícím volebním období spolupráci.

 

      Pro představu jsem propočítal předvolební sliby uskupení STAN pí. Martanová a došel jsem k závěru, že jen na investiční akce bude na toto volební období potřebovat přes 600 miliónů korun. Velice mě bude zajímat, kde na to vezmou peníze, a jak to bude hlídat pan Hanžl.

 

      Tak jsme v novém volebním období a pořád stálé stejné Dejà vu.

 

      Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat všem, kdo si našli čas, ale i odvahu volit naše hnutí. Velice si vážíme Vaší podpory a budeme se snažit prosazovat naše vize, které jsme Vám v minulých dnech představili.

 

S přáním klidných podzimních dní,

 

 

Ing. Milan Pešek
zastupitel města Vimperk

 

 


{jcomments off}