h

Šumavská bikerka přivezla bronz z Mistrovství Evropy

 

Šumavská bikerka Emma Mánková přivezla životní bronz z Mistrovství Evropy

 

 

       Emma Mánková (14 let), závodnice na horských kolech z vimperského Rouvy Specialized Cycling Teamu zazářila na Mistrovství Evropy ve Švýcarském Luganu. Celý týden se tam konalo Mistrovství Evropy pro žáky a kadety, kterého se účastnilo přes 700 sportovců z 28 států Evropy. Ačkoli tam mladá šumavská závodnice jela na zkušenou, překvapila a přivezla si domů životní úspěchy. Její pokoj již zdobí evropská bronzová medaile z eliminátoru, obsadila 8. místo v časovce a 16. místo v olympijském cross country.

 

        Je jí čtrnáct let a pochází ze sportovní rodiny. Její starší bratři Jirka (24) a Ondra (21) již reprezentovali ČR na řadě mistrovstvích světa v běhu na lyžích a v biatlonu. Emma Mánková je letní a zimní obojživelnice, běžkyně na lyžích a bikerka. V obou disciplínách patří do české špičky. V běhu na lyžích vyhrála loni český žebříček a dva tituly Mistryně republiky. Na horských kolech jezdí od malička, letos zaujímá páté místo v žebříčku českého poháru. Libuje si v technice a v technických disciplínách je mezi vrstevnicemi v českých bikerských vodách nejlepší. Trenéři říkají, že sedí na kole jako přilepená aj dokáže se s ním propojit tak, že vypadá jako by se na kole narodila. Emma není zařazena do reprezentačního týmu mladých MTB lvíčat, přesto si ji náš dříve velmi úspěšný reprezentant na horských kolech Milan Spěšný vybral do svého týmu MS Bike Akademy a vzal ji s sebou na Mistrovství Evropy do Švýcarského Lugana. Ačkoli Emma jela na zkušenou, tak zazářila hned v úvodním závodě, kterým byla časovka. Využila svých dynamických vlastností a schopností rychlé jízdy v členitém terénu a ve 130 členném startovním poli stejně starých bikerek z 28 států Evropy a překvapila. V úterním závodě byla nejlepší z češek a obsadila 8. místo. Tím si vyjela účast v dalším závodě, tzv. eliminátoru, kam postoupilo pouze 32 nejrychlejších.

 

       Eliminátor přišel na program ve čtvrtek. Je to závod, kdy se startuje po čtyřech a do dalších kol postupují pouze první dvě. Emma postoupila z rozjížďky, bravurně si vedla ve čtvrtfinále, kde odstartovala až na 4 místě, ale urputným sprintem a dvěma technickými fígly proklouzla mezi soupeřkami na místo druhé a postoupila do semifinále. To pak drtivě vyhrála a do cíle přijela s velkým náskokem. Nervozita narůstala a medaile byla nadosah. Desítky českých fanoušků i její sportovní soupeřky, které se proměnily ve fanynky, byly ve varu. Ve finále se Emmě nepovedl start, zařadila se na 4. místo. Ale s bramborovou medailí se nesmířila a opět prokázala své bojovné lví vlohy (je narozena ve znamení lva). Na trati se prosmykla na třetí místo a to si udržela i ve špurtu v cílové rovince. I v eliminátoru se stala českou nejrychlejší závodnicí a bronzová medaile z evropského šampionátu již zdobí její pokoj v Záhoříčku u Čkyně.

 

       Kromě časovky a eliminátoru Emma na Mistrovství Evropy závodila ještě ve štafetách, kde se Spěšného týmem z MS Bike Academy obsadila 46. místo z celkových 112 štafet a ve 40 minut dlouhém závodu v olympijském cross coutry. I v tomto královském závodě Emma prokázala, že patří mezi skvělé závodnice evropského bikerského pelotonu do 15 let, když v XCO obsadila 16. místo. Emmu ještě čeká poslední vystoupení na českém poháru v Harrachově, pak odpočinek a od září se začíná připravovat na zimní sezónu běžkyně na lyžích. Nechala slyšet, že běžky upřednostňuje a že tohle byla její poslední sezóna v Českém poháru MTB. Nicméně početný zástup trenérů, kamarádek i rodiče jí přemlouvají ať u horských kol ještě zůstane, tak uvidíme na jakých úrovních ji v dalších letech na horském kole budeme sledovat. Tak jako tak, držíme Emmě palce.  

  

Foto : Jiří Mánek a oficiální fotky z FB stránek od UEC (s logem)

   {gallery}Jitka/rok2022/srpen/emm{/gallery}  

 


{jcomments off}