U Lipna vzniká nový běžkařský areál

 

U Lipna vzniká nový běžkařský areál, bude tu možné lyžovat na téměř 50 kilometrech udržovaných stop v Čechách i Rakousku

 

 

 

       V Pasečné u Přední Výtoně na Lipensku vzniká lyžařský areál. V obci, která leží 827 metrů nad zemí ho buduje partnerský pár Tomáš Mandát a Kamila Sušanková u penzionu Dobík, jež si při svých cestách na Lipensko společně s okolní přírodou zamilovali. K záměru je inspirovala krásná příroda s dechberoucími výhledy, láska ke sportu a ideální zimní podmínky bohaté na sníh, které zde panují.

 

 

       Okruhy mají nabídnout různě náročné trasy pro bruslení i klasiku, navázat by měly na dalších 25 kilometrů stop na rakouské straně.q Nové běžkařské trasy jsou vítanou zprávou pro milovníky tohoto sportu obzvláště v době, kdy lze díky pandemii očekávat mnohé restrikce a omezení. Běžkám se veškeré zákazy vyhnou. „V novém běžkařském areálu Pasečná najdete pravidelně strojově udržované stopy jak na klasiku, tak na bruslení. A nechybí ani tréninková loučka pro děti a začátečníky. Díky své poloze u rakouských hranic nabízí lokalita nejlepší sněhové podmínky na celém Lipensku,“ uvádí Kamila Sušanková.

 

 

       Na výběr je hned ze dvou tras, jedna vede 11 kilometrů na Svatý Tomáš, kde lyžaře čeká i nejkrásnější výhled na rakouské Alpy z Vítkova hrádku. „Ta druhá vede k rakouské hranici, kde se po 11 kilometrech na české straně napojí na TraumArenu St. Stefan – Afiesl a dalších 25 kilometrů dlouhou trasu na rakouské straně,“ uvádí Sušanková. Celkem tak bude k dispozici téměř 50 km propojených, strojově upravovaných stop. „Díky příhraniční spolupráci se starosty několika rakouských obcí a vlastníky pozemků se nám podařilo v rekordním čase celou trať naplánovat i připravit na začátek sezóny. Teď už jen vyhlížíme pořádnou sněhovou nadílku a první běžkaře,“ říkají noví majitelé penzionu Dobík, kteří stojí za vznikem celého areálu Běžky Pasečná.

 

 

 

       V penzionu Dobík, který je zároveň ideálním nástupním místem pro obě trasy najdou lyžaři veškeré potřebné zázemí. „Před penzionem je k dispozici bezplatné parkování. Zahřát i občerstvit se lyžaři mohou jak ve vyhlášeném bistru Pasečná, které je v letní sezóně oblíbenou zastávkou cyklistů a turistů, tak přímo v restauraci penzionu,“ doplňují.

 

 

 

       „Nové stopy na Pasečné skvěle doplňují a rozvíjí celkový koncept zimních sportů na Lipensku, které je dlouhodobě velmi vyhledávanou lokalitou jak příznivci sjezdového, tak běžeckého lyžování. A právě lokalita Pasečné (byť historicky například stopa na Svatého Tomáše již existovala) byla v posledních letech v rámci běžkování v regionu tak trochu popelkou, která si svůj oříšek v podobě precizně urolbovaných stop plných nádherných výhledů rozhodně zasloužila,“ uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území od Stožce po Rožmberk.

 

 

       V tomto týdnu připravovali lyžařské stopy i dobrovolníci z klubu Altetico Frymburk. Rolba upravila zhruba 27 kilometrů dlouhý okruh v okolí městyse. „Celé úterý hustě sněžilo, a proto rolba městyse Frymburk vyrazila upravit zhruba 27 km běžeckých tratí, abychom umačkali čerstvý sníh a stopa lépe odolala oteplení uprostřed týdne,“ uvádí Martin Řezáč z Atletika Frymburk. Stopy jsou upravené jak na přilehlých loukách okolo Svatoniny Lhoty, tak v lesích okolo Alpské vyhlídky, který leží ve vyšší nadmořské výšce, kde by se sníh měl udržet déle. „Jelikož naše rolba disponuje speciálními gumovými pásy, můžeme stopy upravovat i při sněhové výšce od 15 cm, což se nám podařilo na začátku poslední listopadovou neděli, kdy jsme stopy najeli poprvé a hned do ní mohli vyrazit první běžkaři,“ uvádí Řezáč. Těm, kteří sem chtějí vyrazit na běžky, doporučují dobrovolníci z Atletico Frymburk sledovat informace na webu www.bilastopafrymburk.cz. Zde jsou lyžařům k dispozici stále pravidelně aktualizované podmínky. „Je zde i webová kamera a rolba má navíc GPS, díky které na mapě vidíte, kdy a kde proběhla poslední úprava stop,“ uvádí Řezáč. Během zimní sezóny tu pak stopy upravují vždy před víkendem, kdy se návštěvnost stop výrazně zvyšuje. „Na zimu se na Lipensku těšíme každý rok a každý rok je to trošku napětí, protože nikdy dopředu nevíme, kolik nám příroda nadělí sněhu. Za optimálních podmínek je tu pro běžkaře od Stožce po Lipno nad Vltavou 150 kilometrů stop. Úplné novinky se letos pro běžkaře připravují v okolí Svatého Tomáše. Svahy pro sjezdování máme upravované v Českých Žlebech, ve Frymburku a v Lipně nad Vltavou,” uvedl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

 

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Mgr. Pavel Pechoušek MBA
produktový manažer 

 {gallery}Jitka/rok2021/prosinec/lipbe{/gallery} 

 


{jcomments off}