Literární čtvrtek: XI Vlastivědný sborník Muzea Šumavy

 

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

 

 

 

XI Vlastivědný sborník Muzea Šumavy

 

 

 

 

       Tak někdy před padesáti roky jsme si v papírnictví kupoval za korunu „štěstíčko“. Krabičku v které „něco“ bylo. Nějaká blbost. Figurka z korálků a tak. Nikdy jste dopředu nevěděli co dostanete a jestli to bude vůbec k něčemu. Třeba prstýnek nás kluky moc nenadchnul. Ale občas se to povedlo, to zas né že ne. Navíc to byl takový malý adrenalin.

 

       Vzpomněl jsem si na to, když jsem si minulý týden objednával na e-shopu nový Vlastivědný sborník Muzea Šumavy. Kdyby bylo vše, jak má být, zajel bych si do Sušice, navštívil pár přátel, zašel na hřbitov, do tamního šumavského knihkupectví na náměstí a nakonec do muzea, kde bych si sborník prohlédl, prolistoval a kdyby tam bylo dostatek zajímavých textů zakoupil.

 

       Jenže jelikož není vše jak má být, do Sušice nezajedu, přátele nenavštívím, do knihkupectví ani do muzea nezajdu. A tak jsem si ho koupil naslepo. Tedy ne úplně, věděl jsem, že tam mají být texty popisující dějiny vesnických Židů na Šumavě, což mě zaujalo a rozhodlo, ale i tak jsem s trochou toho adrenalinu otvíral krabici co včera přinesl pošťák a zvědavě nahlížel co jsem to vlastně vyhrál.

 

       Nebylo to nejhorší. Zajímavých textů je tam víc, třeba o kostele ve Strašíně nebo o nedostavěném hradu tamtéž. Ale abych byl upřímný, jelikož mám z posledních let sušické sborníky všechny, koupil bych ho stejně. Nikdy nevíte, jaký text budete někdy potřebovat. A vo tom to je.

 

 

Jaroslav Pulkrábek

 

sbornik

 

 

Přehled knih za rok 2021

 

Úvod    

1. Christoph Janacs: Šumava : básně = Böhmerwald : Gedichte
2. Jiří Fried: Léto v Altamiře

 


 

Přehled knih za rok 2020

 


{jcomments off}