deti

Den dětí se slaví už 100 let!

Datum 1. června  je pro  nás neodmyslitelně spjat s  většími či menšími oslavami svátku všech dětí.  Radost ze společných her, malých dárečků, sdílení  malých i velkých vítězství…. to vše  ke Dni dětí, a nejen k němu, patří.  Víte ale, že   už se slaví 100 let, že popudem k jeho založení nebyly zrovna veselé okamžiky (vztahující se i k naší historii) a které další dny jsou v průběhu roku dětem věnovány?

 

deti oslava

 

První podnět k založení dne, který by oslavoval děti, vznikl v Turecku při založení Národního shromáždění 23. dubna 1920 během Turecké války za nezávislost. Tehdejší ochránce národních práv Mustafa Kemal prohlásil, že důležitou součástí k budování nového státu jsou děti. Proto ustanovil 23. duben jako Den dětí, který obyvatelé Turecka slaví dodnes a je státem uznávaným svátkem.

 

Vyhlášení dne oslavujícího děti, který by se slavil po celém světě, bylo poprvé doporučováno v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí. Den dětí však nebyl vyhlášen. Tato konference se konala 1. června 1925. Ve stejný den se v San Franciscu konal festival Dračích lodí, na jejichž oslavu čínský generální konzul shromáždil mnoho čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí.

 

Tyto dvě významné události, které se staly ve stejný den, určily datum oslav Dne dětí, který byl ale oficiálně vyhlášen později.

 

V roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí. Důvodem k vyhlášení bylo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzském Ouradouru v roce 1944. Datum oslav bylo ustanoveno na 1. červen, který připomíná sirotky v San Franciscu a první konferenci, jež se zabývala blahem dětí. Den pro ochranu dětí se začal slavit rok po jeho vyhlášení a oslavy probíhaly každý rok. Některé státy převzaly datum a postupně se ze Dne pro ochranu dětí stal Den dětí,  nebo také jiným názvem Mezinárodní den dětí.

 

Československo, později Česká republika také převzala toto datum, proto se u nás slaví Mezinárodní den dětí na začátku června. V roce 1952, kdy už se slavil Den pro ochranu dětí, usilovala Mezinárodní unie pro péči o dítě o vyhlášení dne, který by oslavoval výhradně děti. Na toto OSN zareagovala a v roce 1954 vyhlásila Světový den dětí. Cílem vyhlášení bylo, aby každý stát jednou v roce upřel pozornost na nejmladší obyvatele.

 

Účelem vyhlášení byla také podpora dětí, poskytnutí dobrých podmínek pro jejich zdravý vývoj a přístupu ke vzdělání. Valným shromážděním OSN bylo všem státům doporučeno, aby oslavovaly děti ve stejný den. Datem oslav byl zvolen 20. listopadu, a to proto, že v tento den v roce 1959 Valné shromáždění OSN přijalo Deklaraci o právech dítěte a ve stejný den v roce 1989 přijalo Úmluvu o právech dítěte.[3] Některé státy si i přesto ponechaly datum oslav na začátku června, jiné státy datum oslav přesunuly na listopad podle doporučení OSN a některé státy si ponechaly červnové datum a přijaly také oslavy dětí v listopadu.

 

V průběhu roku jsou i další dny věnované dětem:

Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese; Mezinárodní den za odstranění práce dětí; Den afrického dítěte; Mezinárodní den mládeže; Mezinárodní den ztracených dětí; Světový den dětí (20. listopadu); Den nenarozeného dítěte (25. března)

(zdroj: cs.wikipedia.org)

deti2

 

Jakkoli byla historie vzniku  svátku všech dětí pohnutá a měli bychom mít na paměti, že  ne všechny děti mají důvod se usmívat, oslavujme tady a teď. Přejeme všem dětem, aby   si “svůj” den užily se svými kamarády i rodinami, možná se potěšily malým dárkem.

 

Přejeme jim aby byly zdravé a rostly se vším, co k tomu patří –  hodně radosti, trocha zlobení,  něco rošťáren… ale hlavně veliká láska rodiny a všech blízkých. Přejeme i dospělým  aby nezapomínali, že i oni byli dětmi  a snažili se svým potomkům vytvářet takový domov, který pro ně bude bezpečným zázemím, útočištěm, ‘školou’ , kamarádským místem a důvodem pro návraty a šťastné vzpomínky zároveň.

 

-red- sumavaeu uzdravuje