Přijměme koronavirus

 

     Bylo otázkou času, kdy přijde den, v němž se celosvětová pandemie koronaviru COVID-19 oficiálně potvrdí i na Šumavě 

 

Dle sdělení starostky města Ing. Jaroslavy Martanové se tomu stalo dnes – 15.března 2020.  “Ano, mohu potvrdit první případ pozitivního testu na koronavirus COVID-19”, sdělila www.sumava.eu . Případ se týká lékařky z  polikliniky ve Vimperku. Vedení města koná další nutné kroky.

 

Počet jedinců infikovaných COVID – 19 bude v našem regionu narůstat. Je třeba se na tuto novou epochu našich životů s  přítomností COVID – 19 co nejlepe připravit. Nepanikařit, ale uvědomovat si, že když je člověk ve stresu, prvním, co si vypíná, je imunitní systém. Tedy to, co teď tak potřebuje a potřebovat bude.

 

 

Z dostupných medicínských materiálů vyplývá, že cca 80% infikovaných COVID-19 nemoc prožije s lehkými přiznaky. Je třeba zdůraznit, že mladá a mladší generace pod 50 let má pravděpodobnost velmi vážných komplikací pod 1%. Rizikové skupiny jsou

 

senioři, kuřáci, obézní , chronicky nemocní – (onkologičtí pacienti, s cukrovkou, vysokým krevním tlakem ).

 

sumava logo origNastává nová doba. Zdravý životní styl byl  dosud dobrovolný – nyní zdá se, bude potřebný.  Pokud vám záleží na sobě či svém blízkém, odnaučte ho kouřit, pomozte mu zhubnout, naučte ho pozitivně myslet, sledujte s ním složení potravin a ideálně jezte to, co si sami vypěstujete. 

 

Bezpodmínečně nutně od jakýchkoli kontaktů s infekcí izolujte vaše blízké seniory.  Můžete tím zachránit život. Nutně  noste roušky.  Když je nemáte, vyrobte si je. Dbejte důrazně na hygienu. Nesahejte si rukama na obličej. A ačkoli nás nečeká krátký desetidenní závod, ale velmi, velmi  dlouhý  maraton, mějte úsměv na tváři. 

 

sumava  eu  uzdravuje

MUDr. Marek Matoušek

 

{jcomments off}