potraviny

Může se virus přenášet potravinami?

potraviny

Státní zemdělská a potravinářská inspekce k přenosu koronaviru prostřednictvím potravin:

 

 

Může se virus přenášet potravinami?

 

Nový koronavirus je respirační virus. K přenosu dochází primárně kontaktem s infikovanou osobou, která zejména při mluvení, kašlání a kýchání šíří infekční kapénky na své okolí. Přenos je možný také předměty čerstvě kontaminovanými sekrety infikovaného člověka.

 

Přenos potravinami je nepravděpodobný, a to díky jeho nízké stabilitě v prostředí. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo.

 

Zdroj: SZÚ

Jaká preventivní opatření by měli dodržovat provozovatele potravinářských podniků?

Jedinci nakažení virem 2019-nCoV aktivně vylučují virus prostřednictvím částic sputa a hlenu. Tyto projevy potenciálně kontaminují okolní prostředí a vše, co je v něm obsaženo, včetně potravinářských výrobků.

 

Provozovatelé potravinářských podniků jsou odpovědní za zajištění bezpečnosti potravin a hrají důležitou úlohu při prevenci nemocí přenášených potravinami. Měli by proto zajistit:

  • aby zaměstnanci byli informováni o situaci COVID-19 (Koronavirus);

     

  • proškolení personálu v oblasti dodržování správné hygienické praxe;

     

  • odpovídající zařízení a prostředky pro udržování osobní hygieny;

     

  • účinný dohled nad dodržování hygienických zásad ze strany pracovníků (např. pravidelné mytí rukou, zamezení nehygienického chování na pracovišti – kouření, konzumace potravin, kýchání či kašel nad nechráněnými potravinami apod.);

     

  • aby pracovníci oznámili onemocnění, které může být přenášeno potravinami, nebo jeho příznaky;

     

  • vyloučení osob s infekčním onemocněním nebo jeho příznaky ze všech činností, při kterých dochází k manipulaci s potravinami nebo vstupu do prostor, kde se s potravinami manipuluje, z důvodu možné kontaminace potravin;

     

  • dodržování preventivních zásad a technologických postupů při manipulaci s potravinami, jako např. důkladné tepelné opracování surovin/potravin, opatření k zamezení kontaminace potravin.

     

Provozovatelé maloobchodních prodejen by měli s ohledem na aktuální riziko respiračních nemocí způsobených koronavirem věnovat zvýšenu péči a pozornost čištění a desinfekci prostor i vybavení prodejen včetně nákupních košíků.

 

Při maloobchodním prodeji by měl být zvláštní důraz kladen na zajištění odpovídajících hygienických podmínek pro prodej nebalených potravin, zejména nebalených pekařských výrobků, které jsou spotřebiteli konzumovány zpravidla bez další úpravy.

 

– tz szpi-

{jcomments off}