np

Nová zonace NP Šumava

 

 

 

Národní park Šumava bude mít nově čtyři zóny

 

 

 

 

 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava, platit bude od 1. března.

 

 

 

“Podepsal jsem vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava. Platit bude od 1. března. Na 15 let, doufám, přinese do parku klid a stabilitu a jasná pravidla pro správu Národního parku Šumava, obce i vlastníky lesů, jak v národním parku pečovat o naši nejcennější přírodu,” uvedl ministr dnes na svém twitteru.

 

 

 

       Park bude rozdělen do čtyř sekcí s různým režimem ochrany. Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Nahradí současné členění, která má tři zóny. Přírodní zóna vznikne na 27,7 procenta plochy a ponechá se pouze přírodním procesům. Zóna přírodě blízká počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta. Poté je zóna soustředěné péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nacházejí se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality.

 

 

       Krajský soud v Českých Budějovicích loni odmítl žalobu Jihočeského kraje na ministerstvo životního prostředí a Správu Národního parku Šumava. Kraj tvrdil, že ho instituce z jednání o novém rozčlenění zón prakticky vyloučily. Jihočeský kraj v meziresortním řízení navrhl sedm připomínek, které se týkaly například chyb v procesu zonace, péče o lesy nebo absence zásad péče o park. Už 1. ledna nabyly účinnosti dvě vyhlášky o vymezení zón ochrany přírody národních parků České Švýcarsko a Podyjí. Na podzim by pak mohla podle dřívějších informací ministerstva začít platit nová zonace Krkonošského národního parku.

 

 

np

 

Zdroj : eurozpravy.cz

 

{jcomments off}