b1

Ze zákulisí akce ‘Běhej lesy’

50 000 nových stromů. Běhej lesy zalesňuje Česko

 

b1

 

 

Desítky hektarů lesa stojí v České republice díky běžcům seriálu Běhej lesy. Za každého z nich je totiž každoročně zasazen nový strom. Za rok 2019 je to přesně 14 498 stromů, za celou pětiletou historii seriálu pak těžko uvěřitelných 50 394 stromů.  

 

Pokud tak budeme brát, že v hustém lese je na jeden hektar přibližně 1 000 stromů, dostaneme se na 50 hektarů. A to už je pořádný les. Třeba se v něm jednou samotný seriál poběží. Samozřejmě s nadsázkou, protože nové stromky jsou dle potřeb sázeny po celém Česku. 

 

b2

 

Velkou roli hraje propojení běžecké série a generálního partnera Lesy ČR s.p., to má totiž mnohem hlubší význam, než by se na první dojem mohlo zdát. Díky společnosti Lesy ČR s.p. totiž může seriál slíbit, že za každého běžce, který proběhne cílem, bude zasazen nový stromek. „Už po prvním ročníku 2015 jsme zasadili s pracovníky společnosti Lesy ČR s.p. tisíce stromů a označili je na mapě. Nově zasázené paseky jsou u každého ze čtyř tehdejších závodů,“ prozradil Jan Hejda z organizačního týmu. Tehdy to bylo téměř tři a půl tisíce stromků. A o čtyři roky později můžeme říct, že díky všem účastníkům se počet vysázených stromků zdvacetinásobil!

 

Právě ekologie a šetrnost k přírodě je to, co Běhej lesy odlišuje od jiných běžeckých akcí. „Bereme účastníky z rozpálených měst na čerstvý vzduch, hledáme trasy mimo asfalt a po měkkém povrchu a nabízíme běh ve stínu vzrostlých stromů. A protože máme k přírodě takhle blízko, chceme se o ni také co nejlépe starat,“ prozrazuje David Douša z agentury RAUL, která seriál před pěti lety založila.

 

Letošní sezona přinese 14 498 nových stromečků. A to jde jen o stromky, které vysadí pracovníci společnosti Lesy ČR s.p.. Generální partner celého seriálu se totiž rozhodl, že možnost pěstovat zeleň dá i závodníkům. Od dubna do září se tak ke každému startovnímu číslu přibaloval i sáček se semínky jasanu, lípy a smrku. 

 

A tím aktivita pomoci přírodě nekončí, už 19. října podpoří pořadatelé Běhej lesy akci Lesy ČR s.p. „Den za obnovu lesa“. Právě v té době by se měl chystat nový ročník, odtajnění nových termínů a start registrací. Vše tak do sebe hezky zapadne. Přidej se! Více na www.sazimelesynovegenerace.cz.

 

-tz, rv-

behej

{jcomments off}