III. vlna kotlíkových dotací – výzva k podávání žádostí

banner mzp eu

 

KOTLÍKOVÉ DOTACE V PLZEŇSKÉM KRAJI 2019-2023

 

Plzeňský kraj obdržel Rozhodnutí o poskytnutí dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020 na projekt “Zlepšování kvality ovzduší v Plzeňském kraji III”. Podpora na kotlíkové dotace bude žadatelům v Plzeňském kraji plynout následně prostřednictvím výzvy, kterou bude kraj začátkem léta vyhlašovat. Celkově je v novém programovacím období  k dispozici na výměnu kotlů pro Plzeňský kraj 230 mil. Kč.

 

 

Výzva k podávání žádostí do III. vlny kotlíkových dotací

 

Rada Plzeňského kraje schválila usnesením č. 3691/19 ze dne 24. 6. 2019 vyhlášení výzvy k podávání žádostí o poskytnutí dotace z dotačního titulu “Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III” v rámci dotačního programu “Pořízení ekologického vytápění v domácnostech”.

 

Žádosti budou přijímány od 1. 10. 2019 od 8:00 hod do 30. 9. 2020 nebo do vyčerpání alokace ve výši 230 000 000 Kč. Postup podání žádosti je specifikovaný ve Výzvě. Pravidla pro příjemce a žadatele z dotačního titulu “Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III” tvoří přílohu č. 1.

 

Cílem programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitními koncentracemi znečišťujících látek na území Plzeňského kraje.

 

Finanční alokace pro tuto výzvu je celkem 230 000 000 Kč. Po uzavření dotačního titulu “Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III” bude bezprostředně poté otevřen “ZÁSOBNÍK – Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III” (dále jen “zásobník”) a to do vyčerpání alokace 20 000 000 Kč. Žadatelé budou postupovat dle pravidel dotačního titulu “Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III”. Žádosti v zásobníku budou využity v případě vyřazení žádostí nesplňujících podmínky vyhlášeného dotačního titulu “Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III”. 

 

Podpora se bude poskytovat fyzickým osobám na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, a to za:
  • plynový kondenzační kotel,
  • tepelné čerpadlo,
  • kotel pouze na biomasu.
     

Důležité upozornění pro žadatele:
Upozorňujeme, že žádosti o poskytnutí podpory, jejichž předmětem je náhrada kotlů Atmos C18S, C20S a C30S vyrobených od března 2000, nesplňují podmínky třetí vlny kotlíkových dotací.

 

Již v průběhu administrace druhé vlny kotlíkových dotací byla řešena problematika kotlů ATMOS C18S, C20S a C30S vyrobených od března 2000. U těchto kotlů byly uváděny na štítku výrobku chybné údaje týkající se třídy kotle. Výrobcem Atmos bylo potvrzeno, že kotle C18S, C20S a C30S vyrobené od března 2000 mohou mít na štítku  uvedenou nižší třídu kotle než třídu 3, kterou ve skutečnosti splňují. Kotle třídy 3 a výše nejsou přijatelné pro náhradu ve třetí vlně kotlíkových dotací (117. výzva MŽP).

 

 

Více informací na webových stránkách:

Plzeňský kraj – Výzva k podávání žádostí do III. vlny kotlíkových dotací –

http://www.plzensky-kraj.cz/cs/clanek/vyzva-k-podavani-zadosti-do-iii-vlny-kotlikovych-dotaci

 

Operačního programu Životní prostředí http://www.opzp.cz/vyzvy/117-vyzva

 

Zdroj: Plzeňský kraj

{jcomments off}