policie

Policejní zpravodajství z regionu

Zloději si dovolenou neberou

 

SUŠICE – Pachatelé opět nezaháleli a kradli na různých místech. 

V Sušici policisté na obvodním oddělení přijali dvě oznámení o krádežích na různých místech.

V době od 28. do 30. července neznámý pachatel neoprávněně vnikl na oplocený pozemek u domu. Z garáže odcizil motorovou pilu a dvě ruční brusky. Majitelům vznikla škoda ve výši šest tisíc korun.

V obci u Sušice neznámý pachatel na částečně oploceném pozemku u dřevěné pergoly odcizil odložený batoh a peněženku. Ke krádeži došlo v noci z 30. na 31. července tohoto roku. Poškozená měla v batohu osobní doklady, peněženku s finanční hotovostí, platební kartu a další věci. Zloděj pokračoval a přisvojil si  odloženou peněženku i s osobními doklady dalšího poškozeného a ze zaparkovaného vozidla přibral svazek klíčů. Ženě a muži vznikla škoda ve výši 4 500 Kč.

 

Policie v uvedených případech zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

 

***

Střet vozidel

ŽELEZNORUDSKO – Včera odpoledne došlo u železničního viaduktu ke srážce přívěsu s projíždějícím vozidlem. 

 

Ve středu 31. července 2019 jel osmadvacetiletý muž z Tachovska s nákladním vozidlem značky Renault s připojeným přívěsem Pavic po komunikaci ve směru od Železné Rudy na Alžbětín a při průjezdu levotočivou zatáčkou u železničního viaduktu se při brždění dostal s vozidlem do smyku.

Přívěs za nákladním vozidlem se dostal do protisměru a bočně narazil do protijedoucího vozidla značky Renault Megane. Po střetu osobní vozidlo narazilo do svodidel na pravé straně komunikace.

Odhadnutá hmotná škoda činí na vozidlech 55 tisíc korun.

U obou řidičů byly provedeny dechové zkoušky s negativními výsledky.

Při dopravní nehodě došlo ke zranění spolujezdkyně, která byla převezena k ošetření do nemocnice v Klatovech.

 

***

Červencové dopravní akce v Plzeňském kraji

PLZEŇSKÝ KRAJ – Během čtyř červencových dopravně bezpečnostních akcí policisté zkontrolovali více než 3 000 vozidel a zjistili téměř 800 dopravních přestupků. 

 

Během prvního měsíce letních prázdnin zrealizovali policisté z odboru služby dopravní policie na území Plzeňského kraje několik dopravně bezpečnostních a dopravně preventivních akcí, při kterých se zaměřili na všechny motorizované i nemotorizované účastníky silničního provozu.

 

Do čtyř dopravně bezpečnostních akcí, kdy každá z nich probíhala po dobu několika dní, se zapojilo téměř 500 policistů z řad dopravní i pořádkové policie. Tyto akce byly celkově zaměřené na dodržování povinností, které vyplývají řidičům ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, některé se týkaly konkrétně kontroly rychlosti jízdy, další byly zacílené na řidiče nákladních vozidel, autobusů nebo na řidiče motocyklů.  

 

V červenci byla provedena kontrola celkem 3 329 vozidel, přičemž bylo zjištěno 761 dopravních přestupků. V příkazním řízení tak zaplatilo 720 řidičů na pokutách částku ve výši 291 700 korun. Zbývající přestupky pak policisté oznámili na příslušné správní orgány.

Nejčastějším porušením zákona bylo překročení maximální povolené rychlosti jízdy, kterou nedodrželo 208 řidičů. Celkem 110 řidičů jelo ve vozidlech, která měla nevyhovující technický stav a v 64 případech řešili policisté dopravní přestupek jako je nepoužití bezpečnostních pásů. Téměř 30 řidičů, kteří jeli po dálnici D5, nemělo na vozidlech umístěné platné dálniční známky.  Alkohol policisté při dechových zkouškách zjistili u 10 řidičů a omamné/psychotropní látky detekovaly provedené testy v pěti případech. 

 

V prvním měsíci letních prázdnin proběhlo i několik dopravně preventivních opatření. Jedno z nich se uskutečnilo na dálnici D5 se zaměřením na bezpečné cestování řidičů a spolujezdců ve vozidlech, na cyklisty na Šumavě a u Hracholuské přehrady a dalších místech.

 

I na srpen jsou připraveny další dopravně bezpečnostní akce, jejichž cílem je přispět k snížení nekázně účastníků silničního provozu a dopravní nehodovosti v kraji.

– p cr-

{jcomments off}