100 let republiky na Šumavě

KAŠPERSKÉ HORY SLAVÍ 100 LET REPUBLIKY NA ŠUMAVĚ

 

Zářijové slavnosti Šumavské Kašperské Hory se letos představí v netradičním duchu. Město se 7. a 8. září 2018 přenese do období první republiky a připomene si dobu přerodu rakousko-uherské monarchie ve svobodnou republiku. O dobovou atmosféru se postarají například Sestry Havelkovy, Patrola Šlapeto nebo Kapela 35. pěšího pluku FOLIGNO. Mezi hosty nebudou chybět Dobrý voják Švejk ani prezident Masaryk. Bezpečnost návštěvníků zajistí doboví ostrostřelci a četnická hlídka. Nedílnou součástí programu bude prvorepublikový fotoateliér a kavárna nebo módní přehlídka. Páteční večer navíc nabídne nečekané spojení němého filmu a živé hudby.

 

Jednou z novinek, kterou zažijí návštěvníci kašperskohorských slavností, je páteční promítání němého filmu „Milenky starého kriminálníka“, které doprovodí hudební uskupení Neuvěřitelno. „Bude se jednat o jedinečnou podívanou. Tito mladí umělci komponují hudbu přímo pro vybraný film a podtrhují tím jeho duši. Ve filmu se diváci mohou těšit například na herce Vlastu Buriana, kterého jsme zvyklí vnímat jako mistra mluveného slova. Doufáme, že sledování němého filmu bude pro všechny výjimečný zážitek,“ láká k návštěvě kulturní referent Radek Nakládal. Promítat se bude od 20:30.

 

Páteční odpolední program začíná v 15 hodin uctěním památky obětí první světové války u památníku obětí světových válek a každého násilí. O zpříjemnění atmosféry na náměstí se postarají mužské vokální seskupení Hlasoplet, Švejk-band, nebo místní harmonikáři Kůrovci. V 18:30 proběhne v Muzeu Šumavy vernisáž výstavy „Zvony pro Šumavu.“

 

Sobota 8. září 2018

Sobotní program slavnostně zahájí ve 12:30 průvod městem doprovázený obří loutkou T. G. Masaryka z dílny Divadla Kvelb Ateliér. V průvodu se setkají dobově oblečení zástupci měst Kašperské Hory a partnerského Grafenau, místních spolků a další kostýmované postavy.

Novinkou letošního roku je první ročník udělení ceny Osobnost Kašperských Hor. „Vedení města se rozhodlo využít příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky a založit novou místní tradici oceňování významných kašperskohorských občanů, kteří se jakýmkoli způsobem dlouhodobě a dobrovolně věnovali nebo věnují svým spoluobčanům a přispívali či přispívají tak k příjemnějšímu životu ve městě,“ upřesňuje Jitka Skořepová, vedoucí Městského kulturního a informačního střediska. Vybraná osobnost převezme ocenění z rukou starosty města v sobotu ve 13 hodin na hlavním podiu.

Hlavní pódium na náměstí bude patřit především hudebním vystoupením. Hvězdami večera budou Sestry Havelkovy, doprovázené módní přehlídkou a populární Patrola Šlapeto. V průběhu dne bude znít hudba z počátku minulého století v podání kapel Josef ŠVEJK & c.k.ŠRAML-ík, Kapela 35. pěšího pluku – FOLIGNO nebo Venkovská dudácká muzika Bedrník.

Milovníci kávy a lahodných zákusků si přijdou na své v Kavárně Republika ve vestibulu místního kina. Zároveň tam budou moci využít služeb prvorepublikového fotoateliéru. Kreativní studio Fox Art jim zhotoví stylovou kabinetku v dobovém kostýmu.

Pro dětské návštěvníky je také připraven bohatý program. Zábavu si užijí už dopoledne od 11 hodin při sledování veselé pohádky, kterou pro ně nastudoval kašperskohorský ochotnický spolek DRAK. Těšit se mohou také na odpolední loutková divadla na nádvoří radnice, starý kolotoč, plechovou střelnici, dětský koutek, projížďky na koních nebo chodce na chůdách.

Po oba dny bude probíhat na náměstí staročeský jarmark.

Dvoudenní slavnosti vyvrcholí v sobotu večer nezvyklou podívanou. „Letos jsme se rozhodli splnit přání některých chovatelů mazlíčků uchránit sluch zvířat. Místo klasického ohňostroje jsme zvolili velkolepou ohňovou show s názvem „Ať žije republika,“ v podání Divadla Kvelb Ateliér,“ dodává Radek Nakládal.

 

kh oslavy

 

 

{jcomments off}