9 nových regionálních potravin

 

Vítězové Regionální potraviny v Plzeňském kraji 2018

 

Již podeváté se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise dnes rozhodla, které další produkty získají punc kvality. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 111 výrobků od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

 

Výrobky za Plzeňský kraj přihlášené do soutěže v pátek 11. 5. hodnotily dvě komise, každá po sedmi hodnotitelích. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

 

O soutěž je každoročně velký zájem. V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od 8 výrobců.

 

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků:

 

 

 

                          Kategorie                     Výrobek a výrobce

Masné výrobky tepelně opracované Mandlový játrový sýr,KVARDA spol. s r.o.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Pánská přesnídávka,Plzák z Plzně s.r.o.
Sýry, včetně tvarohu BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK,Ing. Olga Lukšová
Mléčné výrobky ostatní POMAZÁNEK,Ing. Jan Junek
Pekařské výrobky, včetně těstovin Chodský koláč,Pekařství Malinová, s.r.o.
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek Makový řez,Marie Vondrovicová
Alkoholické a nealkoholické nápoje Nebílovský mošt – jablko-hruška,LUKRENA a.s. 
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě JAHODY s mátou – džem výběrový extra,Renata Skálová
Ostatní Med lesní, medovicový,Ing. Jaroslav Lstibůrek

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

– tz SZIF-

Zdroj: www.regionalnipotravina.cz

{jcomments off}