Jaký bude?

 

listopad

Jaký je/bude/byl letošní 17. listopad?

 

Rozhodně pestrý programem, který nabízíme, ale rozhodovat se budete vy:

 

 

 

 

***

 

17.listopad prostor

 

***

 

 

 

17.11.hasici dlves

 

 

 

***

 

 

 

17.11.vazby hartmanice

 

 

 

***

 

listopad vyska 2017

 

***

podzimni prohlidky listopad

 

 

**********************************************************

Samozřejmě nechybí ani tradiční vzpomínková akce:

 

17. listopadu si připomínáme výročí Dne boje za svobodu a demokracii.

Připomínka historických událostí, které se odehrály  s odstupem 50 let:

 

1939:

Na sklonku roku 1939 by se dala atmosféra v Protektorátu Čechy a Morava krájet. Sílila protiokupační nálada, která vyvrcholila 15. listopadu. Tehdy se lidé rozhodli uctít památku mrtvého studenta lékařské fakulty Karlovy univerzity Jana Opletala. Toho nacisté smrtelně postřelili při demonstraci konané v den 21. výročí vzniku Československa.

Den po pohřbu se v Berlíně konala mimořádná porada, na které se schválil plán “Sonderaktion Prag vom 17. November 1939”. Adolf Hitler, který se jednání zúčastnil, se k pražským událostem vyjádřil: “15. březen byl můj velký omyl. Lituji, že jsme s Čechy nenaložili jako s Poláky. Události 28. října a 15. listopadu ukazují, že Češi nezasluhují jiný osud… Z toho důvodu nařizuji: Zastavení českých vysokých škol na tři roky. Jakékoliv demonstrace dát ihned potlačit… Nebudu se ostýchat do ulic postavit třeba i děla. Do každého hloučku se bude střílet kulomety. Bude-li ještě nějaká demonstrace, srovnám Prahu se zemí…”

 

V noci ze 16. na 17. listopad němečtí pořádkoví policisté za přispění jednotek SS nekompromisně vykonali rozkaz německého vůdce. Natrvalo uzavřeli všech deset českých vysokých škol, 9 vedoucích představitelů vysokoškoláků v Ruzyni popravili, 1200 studentů zbili a odvlekli do koncentračních táborů. Na základě těchto událostí byl v Londýně v roce 1941 tento den vyhlášen jako Mezinárodní den studentů. Dodnes je tento svátek jediným výročím mezinárodního významu, které pochází z Čech.

 

… o 50 let později:

Týden po pádu Berlínské zdi, 17. listopadu 1989, začala v Praze sametová revoluce. Ve čtyři hodiny odpoledne se u sídla lékařské fakulty na Albertově sešly skupinky studentů, aby si připomněly tragické události před padesáti lety. Původně klidná manifestace se brzy změnila ve stávku za svobodu, demokracii a politické reformy.

 

Situace se vyostřila v ulici Na Perštýně u obchodního domu Máj, kam demonstranti krátce po půl osmé večer dorazili. Zde dav zastavil kordon pohotovostního pluku ministerstva vnitra a znemožnil stávkujícím i únik postraními ulicemi. Lidé se proto posadili na zem a čekali, jak se situace bude vyvíjet. Jednotky ministerstva vnitra nelítostně zasáhly. Přes pět set lidí zranili a řadu občanů odvlekli do připravených autobusů a kanceláří Bezpečnosti.

 

Společnost se bouří

 

Tvrdý zásah Veřejné bezpečnosti proti mladým lidem probudil celou společnost, která se definitivně rozhodla vzepřít totalitnímu režimu. V den padesátého výročí, kdy byly uzavřeny všechny československé vysoké školy Hitlerem, začala “sametová revoluce” (na Slovensku “něžná”). Ta odstartovala rozsáhlé změny v politickém a hospodářském uspořádání Československa a vývoj po těchto událostech dostal rychlý spád.

(Zdroj: www.rozhlas.cz)

 

 

Připomeňme si společně…

 

17.listopad

 
 

 

**************************************************************************************************************

 

 

Pro netrpělivé – víkendová “ochutnávka:

sobota 1. 11. 2017 – podzimní bazárek v Sokolovně, taneční workshop pro rodiče a děti v ZUŠce, varhanní koncert v kapli, Karel Kryl a Lída Rakušanová na Mouřenci,taneční soutěž v Sokolovně….

 

POZVÁNKY – PLAKÁTY NA AKCE V SUŠICI A OKOLÍ  NAJDETE

 

>>> TADY <<<

 

 

**************************************************************************************************************

 

-red-

{jcomments off}