Kostnice bude dokořán

mouřenec v zimě 2 - foto jana kadlecová
Šumavská zima je mrazivá a neokoukatelná. O tom není pochyb. Krásný je šumavský podzim, jinak krásné je šumavské léto nebo jaro a své kouzlo a romantiku má zima, kterou teď prožíváme. A to se všemi jejími povětrnostními projevy. Zimu milují lyžaři, turisté už méně. Protože většina hradů, zámků a dalších památek v zimě alespoň na čas usíná! Bylo tomu tak i na Mouřenci. Kostel sv. Mořice nad Annínem zažíval vždy rušný advent, pěkné požehnané Vánoce a po silvestrovské mši se uzavíral k zimnímu spánku. Tentokrát je to jinak, jak potvrzuje předseda spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota:

 

 

 

„Letos poprvé tak trochu testujeme i zimní provoz. Přece jen stát pořád na lyžích může být únavné a i zarputilý milovník zimních sportů občas potřebuje vydechnout a vyrazí někam na výlet. Tentokrát bude v nabídce i kostel s kostnicí na Mouřenci. Přístupný bude – nejen pro lyžaře – ale pro všechny šumavské návštěvníky. 

Otevřeme každou lednovou, únorovou a březnovou neděli vždy ve 14 hodin.

Na nášvštěvníky čekají zkušení průvodci, kteří všechny rádi seznámí s historií a současností památky, která se mj. objevila v pohádkách Anděl Páně nebo Tři životy, v seriálech Policie Modrava nebo Zmizelá Šumava. Kostel ze 13. století se středověkými freskami a barokní kostnicí plnou kostí a lebek je opravdu perlou šumavských lesů.

 

full ea65f5 71854

mouřenec v zimě 3 - foto jana kadlecová

 

Doporučujeme dojít ke kostelu pěšky lesem od annínské sklárny nebo z Rajska. Silnice z Rajska (od annínského koupaliště) nebo z Palvínova (u Hartmanic) mohou být v tomto zimním období obtížně sjízdné. Při vhodném počasí je možné dojet až ke kostelu autem.

 

Při prohlídce je možné si zakoupit drobné suvenýry s motivy Mouřence nebo podmalby na skle od Jarky Korandové. Jedná se o benefiční nabídku – výtěžek z prodeje jde částečně na údržbu a další rozvoj Mouřence. Vstupné na prohlídky je dobrovolné a libovolné.

 

Činnost našeho spolku (Přátelé Mouřence) mohou zájemci podpořit i zasláním libovolné částky na náš transparentní bankovní účet č. 2801028811/2010 (dárce prosíme, aby nás kontaktovali e-mailem nebo telefonicky, na požádání vystavíme i potvrzení o daru pro daňové účely).

 

V dalším období chystáme na Mouřenci oslavu Velikonoc, v sobotu 27. května od 14 hodin česko-německou mši a samozřejmě pestré Mouřenecké léto 2017.“

-lm, foto Jana Kadlecová, kostnice: ilustrační foto-

 

zimni prohlidky mourence 2017 - platne

{jcomments off}