V sobotu v pravé poledne na Juránkově chatě

Na Juránkovu chatu opět i z české strany

 

juranek foto

 

Destinační spolek Železnorudsko pořádá ve spolupráci se zapsaným spolkem Otevřená Šumava a bavorskými partnery jubilejní desátý ročník setkání v místě bývalé Juránkovy chaty. Součástí akce je pochod českých a německých turistů z Alžbětína na místo setkání. Zahájení celé akce je v sobotu 7. září  v pravé poledne u Juránkovy chaty. 

 

Destinační spolek Železnorudska získal Rozhodnutí od Správy Národního parku Šumava ke vstupu skupiny 100 osob po naučné stezce „Sklářská“ vedoucí údolím Svarožné, ke státní hranici a dále k Juránkově chatě, také  je možno jít z německé strany nejbližší trasou tam a zpět,“ sděluje úvodem ing. Michal Šneberg za organizátory akce. 

 

Sraz účastníků pochodu je u bývalé Celnice v Alžbětině v 9.00 hod. Dále je možný přístup po nejbližší možné spojnici od státní hranice k Juránkově chatě a zpět.( z německé strany je to trasa  Scheiben – Juránkova chata.)

 

„Letošní setkání je zase trochu jiné, při pohledu zpět přes protestní pochod, turistický zážitek pro opravdové Šumavské patrioty, setkání obdivovatelů Šumavy, setkání lyžařů, společenském setkání, setkání se sousedy z Bavor a i počinů s trvalou hodnotou – pamětní deska Arnimu Juránkovi a vztyčení vrcholového kříže na vrchol Svarohu, jsme letos tuto velice oblíbenou akci všech, co mají Šumavu rádi, připravili s podtextem či mottem-Setkání obdivovatelů historické Šumavy,“ říká závěrem Michal Šnebergr.

 

Juránkova chata byla v původní podobě postavena roku 1922, později zvětšena. Dnes z ní zbyly ruiny. Ležela v nadmořské výšce 1330 m a byla tak nejvýše položenou horskou chatou v zemi. Byla přístupná po tzv. Arnově stezce vedoucí z Rozvodí mezi horou Špičák a Jezerní stěnou  a nacházela se na důležité křižovatce turistických tras. V okolí se na svahu dokonce konaly lyžařské závody – 1. velká sjezdová cena Šumavy (1935). Tato oblast je dnes chráněna, buď jako Přírodní památka, Národní přírodní rezervace nebo dokonce jako „Zvláště chráněná část přírody“. Celá oblast je tak pro turisty uzavřena, zatímco z bavorské strany sem vedou  značené turistické stezky, i když německá strana této lokality je chráněna v podobném režimu jako česká. 

 

juranek plakat

 

DESTINAČNÍ SPOLEK ŽELEZNORUDSKA

{jcomments off}